Budúca pomoc Grécku by nemala byť podmienená ďalším šetrením

NETKY.SK • 26 August 2013, 09:30 • 2 min
Budúca pomoc Grécku by nemala byť podmienená ďalším šetrením

ATÉNY - Grécko možno bude potrebovať finančnú pomoc ešte vo výške ďalších 10 mld. eur, neočakáva však, že by partneri krajiny z eurozóny jej vyplatenie podmienili ďalším šetrením. V nedeľu to vyhlásil grécky minister financií Yannis Stournaras.

slovakia

left justify in out

"Ak bude Grécko potrebovať ďalšiu finančnú pomoc, bude to vo výške okolo 10 mld. eur. Nehovorím pritom o novom balíku pomoci ale o balíčku ekonomickej podpory bez nových podmienok na úspory. Naše ciele - naše záväzky - sú do roku 2016 zadefinované a nemožno vyžadovať ďalšie opatrenia, alebo pridávať ďalšie ciele," povedal Stournaras pre denník Proto Thema. Dodal, že o prípadnom znížení dlhu krajiny sa nediskutuje a že nutnosť prípadných ďalších opatrení bude závisieť od toho, či sa vláde tento rok podarí dosiahnuť prebytok primárneho rozpočtu, keďže rozhodovanie o budúcej pomoci sa bude robiť na základe výsledkov za rok 2013. 

Aténam bude po skončení súčasného balíka pomoci v rozpočte na roky 2014-15 chýbať približne 11 mld. eur. Európski partneri pritom krajine prisľúbili pomoc až dovtedy, kým sa nebude schopná vrátiť k financovaniu na trhoch. 

Špekulácie o tom, či Grécko bude potrebovať ďalšiu finančnú pomoc, sa opäť rozhoreli na základe slov nemeckého ministra financií Schäubleho, ktorý balík pomoci Aténam považuje za takmer istú vec. Krajina pritom už od roku 2010 získala dva balíky finančnej pomoci v celkovej výške 240 mld. eur, ktoré koordinovala trojka medzinárodných veriteľov zložená z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu. 

Podľa Stournarasa, Grécko podmienky pre návrat na finančné trhy - prebytok primárneho rozpočtu a pozitívnu mieru rastu hrubého domáceho produktu vo dvoch po sebe nasledujúcich štvrťrokoch - splní v budúcom roku. Tento rok grécky kabinet aj jeho medzinárodní veritelia očakávajú, že ekonomika krajiny sa scvrkne o 4,2 % a v roku 2014 nastúpi mierny rast. V roku 2012 sa grécke hospodárstvo zmenšilo o 6,4 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies