Budú sa aj bežné autá uberať cestou Formuly 1?

NETKY.SK • 25 September 2018, 09:00 • 2 min
Budú sa aj bežné autá uberať cestou Formuly 1?

Skalným fanúšikom najprestížnejšej motoristickej série Formuly 1 možno pri pohľade na nadpis trošku poskočilo srdce. V skratke – od roku 2014 jazdia monoposty F1 s hybridnými motormi, kde veľkú rolu zohrávajú elektromotory.

slovakia

left justify in out

Túto zmenu a prechod z hlučných motorov V10 si údajne vyžiadali sami dodávatelia motorov do F1 (Mercedes, Ferrari, Renault a Honda), pretože tieto trendy údajne čakajú aj bežné automobily. Je tomu skutočne tak?

 

Elektromotory stále s otáznikom

 

Elektromobily sa postupne dostávajú aj na slovenský trh a sú čoraz populárnejšie. Je to však taký vysoký a rýchly rast, aby pokryl náklady výrobcov? Ťažko povedať, na Slovensku to tak zrejme nie je. Na našom trhu sa presadili predovšetkým elektromotory od výrobcov SIEMENS a VELA. Dá sa však očakávať, že hybridné motory s využitím elektrickej energie sa dostanú aj do bežných áut a nahradia benzínové pohony? Zatiaľ to tak nevyzerá. Ak vás však láka niečo alternatívne, tak určite oceníte výkonné elektromotory do svojich automobilov. 

 

Nové technológie odsledované z F1

 

Je možné, že výrobcovia automobilov skôr postupne budú používať jednotlivé súčasti motorov z Formule 1. Tak napríklad pre automobily by sa určite zišla jednotka MGU-K, ktorá rekupuruje kinetickú energiu nahromadenú pri brzdení a takisto jednotka MGU-H, ktorá získava výkon z brzdových výfukov. Takže o dva roky si možno nebudete kupovať len nové LED do auta, ale možno si ho aj vylepšíte spomínanými novinkami v podaní výrobcov. 

 

Doplnky a inovácie pre vaše auto

 

V konečnom dôsledku by tieto novinky prebrané z F1 mali byť prospešné pre samotných vodičov. A pokiaľ jazdíte na motorke, tak sa vám možno zídu štýlové moto doplnky, ktoré výrobcovia tiež preberajú z prestížnych športových sérií a snažia sa ich aplikovať na bežné motocykle do cestnej premávky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies