VIDEO Budú dražiť kostýmy a šperky Marilyn Monroe

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 18:03 • 2 min
VIDEO Budú dražiť kostýmy a šperky Marilyn Monroe

BRATISLAVA - Americký aukčný dom Julien's Auctions bude 19. novembra dražiť predmety z najväčšej súkromnej zbierky venovanej zosnulej herečke Marilyn Monroe.

slovakia

left justify in out

V ponuke sú napríklad strieborno-biele korálkové šaty, ktoré mala herečka na sebe v muzikáli Niet nad show business (1954), zelený saténový trikot z romantickej komédie Autobusová zastávka (1956) či šperky a šatstvo z jej osobného vlastníctva.

 

Súčasťou dražby budú aj čierne kokteilové šaty z legendárnej hudobnej komédie Niekto to rád horúce (1959), ktorých predajná suma by sa podľa organizátorov mohla vyšplhať až na 400-tisíc dolárov (v prepočte takmer 355-tisíc eur). Medzi memorabíliami, ktorých hodnotu odhadujú na približne tri milióny dolárov (okolo 2,66 milióna eur), nebudú tiež chýbať herečkine osobné predmety či korešpondencia.


O unikátnu zbierku sa postaral súkromný zberateľ David Gainsborough Roberts, ktorý sa jej venoval od roku 1991. Podľa rodáka z ostrova Jersey je čas podeliť sa o ňu so svetom, pričom zdôraznil, že tento rok by Monroe oslávila 90. narodeniny. Aukcii budú tiež predchádzať výstavy najznámejších kúskov, ktoré sa budú konať v Londýne, írskom Newbridge či Los Angeles.


Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane Mortenson, sa narodila 1. júna 1926 v Los Angeles. Hviezda snímok Ako sa vydať za milionára (1953), Páni majú radšej blondínky (1953), Slamený vdovec (1955), Niekto to rád horúce (1959) alebo Poď, budeme sa milovať! (1960), sa dožila len 36 rokov. Zomrela 5. augusta 1962. Koroner ako príčinu smrti určil akútnu otravu barbiturátmi, "pravdepodobne samovraždou". O smrti legendárnej hviezdy však dodnes kolujú najrôznejšie dohady.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies