Budaj sa obáva zavedenia jednokolových prezidentských volieb, sú účelové

NETKY.SK • 1 December 2016, 14:47 • 2 min
Budaj sa obáva zavedenia jednokolových prezidentských volieb, sú účelové

BRATISLAVA – Poslanec NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Ján Budaj sa obáva, že koalícia sa bude snažiť zaviesť jednokolovú voľbu aj v prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Dnes parlament rokuje o zavedení jednokolových volieb predsedov samosprávnych krajov. Ako povedal dnes Budaj na tlačovej besede, jednokolová voľba županov je otvorenie dverí, aby sa jednokolová voľba zaviedla aj pri prezidentských voľbách. Zároveň upozornil, že všade vo svete, keď je väčšinový volebný systém, sú voľby dvojkolové. U nás sú voľby prezidenta a županov dvojkolové, primátorské voľby sú jednokolové. Ak budú voľby županov jednokolové, dokedy budú odolávať prezidentské voľby, spýtal sa Budaj. "Ide o účelové zvýhodnenie koaličných slabnúcich pozícií v najbližších voľbách“.


O ústavnom zákone z dielne koaličných poslancov Vladimíra Faiča, Martina Glváča, Tibora Glendu, Gábora Gála, Andreja Hrnčiara, Dušana Jarjabka a Martina Nemkyho začali poslanci rokovať už v stredu podvečer. Dnes poslanci o prerokovaných zákonoch nehlasujú a v pléne sedí približne tridsať zákonodarcov. Cieľom predkladateľov je predĺženie volebného obdobia orgánov vyšších územných celkov pre jedny voľby na päť rokov, a to pre voľby, ktoré budú v roku 2017. Tým sa vytvorí možnosť, aby sa voľby do orgánov samosprávy obcí a orgánov vyšších územných celkov v roku 2022 mohli konať v jeden deň. Predkladatelia argumentujú, že zjednotením volebného obdobia možno vytvoriť právne podmienky pre to, aby sa voľby orgánov samosprávy obcí a vyšších územných celkov mohli konať v rovnakom čase. 

 

„Pre voliča to znamená voliť tieto orgány v jeden deň, na rovnakom mieste, čo mu v konečnom dôsledku nielen usporí čas, ale najmä zvýši pozornosť vo vzťahu ku kandidátom a prirodzenému výberutých z nich, ktorí sú spôsobilí plniť jeho predstavy v jednotlivých orgánoch. Pre kandidátov vo voľbách a politické strany by mal takýto postup vyvolať kreatívnejšie programy a zlepšiť výber kandidátov pre jednotlivé funkcie,“ zdôvodnili svoj návrh poslanci.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies