Brusel zhodnotil, že situácia slovenských Rómov sa pomaly zlepšuje, stále však existuje vysoké riziko chudoby

NETKY.SK • 30 August 2017, 15:22 • 2 min
Brusel zhodnotil, že situácia slovenských Rómov sa pomaly zlepšuje, stále však existuje vysoké riziko chudoby

BRUSEL - Európska komisia (EK) zverejnila dnes výsledky hodnotenia, ktoré sa zameriava na to, ako členské štáty EÚ vykonávajú svoje vnútroštátne stratégie integrácie Rómov a ako sa zmenila situácia Rómov od roku 2011.

slovakia

left justify in out

V správe EK sa konštatuje, že celková situácia sa pomaly zlepšuje - rómske deti sa viac zúčastňujú na vzdelávaní v ranom detstve a znižuje sa aj podiel osôb predčasne ukončujúcich školskú dochádzku. Na druhej strane z hodnotenia vyplýva, že až 80 percent Rómov je stále vystavených riziku chudoby, hoci toto číslo je nižšie ako v roku 2011. Prvý podpredseda EK Frans Timmermans v tejto súvislosti uviedol, že hoci EÚ je založená na hodnotách tolerancie a rovnosti, tieto hodnoty neplatia pre každého občana EÚ, čo je neprijateľné. "Ak chceme skoncovať s predsudkami, segregáciou a diskrimináciou, ktorým Rómovia stále čelia, musia členské štáty urýchliť svoje úsilie zamerané na zlepšenie integrácie Rómov," odkázal Timmermans.

 

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová upozornila, že dôležitým, avšak zatiaľ len prvým krokom je to, že vlády členských štátov EÚ vypracovali stratégie na integráciu Rómov. Teraz musia členské štáty tieto stratégie vykonať, aby boli skutočným prínosom pre život ľudí. "Najdôležitejšie je to v oblasti vzdelávania. Rómske deti by mali mať úplne rovnaký prístup k vzdelávaniu ako ostatné deti. Vzdelávanie je kľúčom k lepšej integrácii do spoločnosti a otvára dvere k zamestnaniu a lepšiemu životu pre všetkých," odkázala.

 

Podľa hodnotenia EK sú zlepšenia v oblasti vzdelávania, zamestnanosti, zdravia a bývania nerovnomerné. Na vzdelávaní sa zúčastňuje viac rómskych detí (53 percent v roku 2016 oproti 47 percentám v roku 2011). Najvýraznejšie zlepšenie bolo zaznamenané v Španielsku, na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku a v Rumunsku. Tiež menej rómskych detí ukončuje školskú dochádzku predčasne (68 percent v roku 2016 oproti 87 percentám v roku 2011).

 

Tieto čísla sú podľa EK stále príliš vysoké, pričom v niektorých krajinách je segregácia v oblasti vzdelávania aj naďalej problémom. Na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku je viac než 60 percent rómskych detí oddelených od ostatných detí. V oblasti zamestnanosti badať rastúci podiel mladých Rómov, ktorí nie sú zamestnaní ani sa nezúčastňujú vzdelávania či odbornej prípravy - 63 percent v roku 2016 oproti 56 percentám v roku 2011. To je alarmujúcim signálom, že prechod zo vzdelávania do zamestnania a iných oblastí neprebieha tak, ako by mal. Tento podiel najviac vzrástol v Španielsku, na Slovensku, v Rumunsku, Českej republike a v Maďarsku.

 

V otázke zdravia správa EK naznačila nedostatočné pokrytie základným zdravotným poistením v niekoľkých štátoch EÚ. V Bulharsku a Rumunsku nemá k základnému zdravotnému poisteniu prístup až polovica rómskeho obyvateľstva. S odkazom na situáciu rómskych domácností eurokomisia upozornila, že prístup k základným službám (pitná voda a elektrina) sa zlepšuje, a to najmä v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a v Českej republike. Rómovia v Portugalsku, Českej republike a Španielsku sú však stále viac diskriminovaní, pokiaľ ide o prístup k bývaniu vrátane sociálneho bývania.

 

Exekutíva EÚ vyzvala na koordinovanejšie úsilie na európskej, vnútroštátnej i miestnej úrovni v otázke integrácie rómskych komunít. Prioritou členských štátov musí byť boj proti diskriminácii a protirómskemu zmýšľaniu a integrácia rómskej mládeže, žien a detí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies