Brusel skúma poľskú daň z bankových aktív

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 12:41 • 2 min
Brusel skúma poľskú daň z bankových aktív

VARŠAVA - Európska komisia (EK) skúma, či nová poľská daň z bankových aktív neporušuje pravidlá EÚ na ochranu hospodárskej súťaže. Informoval o tom vo štvrtok denník Rzeczpospolita, pričom sa odvolával na nemenované zdroje.

slovakia

left justify in out

Mimoriadne zdanenie bánk, ktoré spravujú aktíva v hodnote viac ako 4 mld. PLN, zaviedla vláda konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) po víťazstve v parlamentných voľbách vlani v októbri. Pre poľské banky, ktoré majú väčšinou zahraničných vlastníkov, znamená daň dodatočnú zaťaž, keď ich čistý zisk pod tlakom rekordne nízkych úrokových sadzieb a vyšších nákladov zákonných rezerv vlani klesol o 29 %.


Komisia podľa denníka zaslala poľskej vláde zoznam otázok a ak nedostane uspokojujúcu odpoveď, môže začať formálne vyšetrovanie. Obavy Bruselu z ohrozenia hospodárskej súťaže sa podľa denníka týkajú skutočnosti, že daň sa zameriava na veľké úverové ústavy, kým malé banky sú od nej oslobodené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies