Brusel prispieva na pomoc utečencom z Kobani

NETKY.SK • 13 Október 2014, 12:20 • 2 min
Brusel prispieva na pomoc utečencom z Kobani

BRUSEL - Európska komisia (EK) uvoľnila 3,9 milióna eur na humanitárnu pomoc tisícom ľudí, ktorí v posledných týždňoch utiekli do Turecka zo sýrskeho mesta Ajn al-Arab (Kobani) čeliaceho útokom skupiny Islamský štát (IŠ).

slovakia

left justify in out

Komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgievová v zverejnenom vyhlásení uvádza, že prudké boje o Kobani vyhnali do Turecka už viac ako 180-tisíc Sýrčanov, čo "ďalej zhoršuje dôsledky najväčšej humanitárnej krízy našej doby".

 

"Posielame naliehavo potrebné prostriedky, aby sme pomohli humanitárnym organizáciam v teréne zvládať masový prílev utečencov," informovala Georgievová. Z peňazí od EÚ majú pre Sýrčanov na úteku zabezpečiť čistú vodu, prístrešky, lieky, hygienu a potraviny. Príspevok je súčasťou tohtoročného 150-miliónového rozpočtu EK na humanitárnu pomoc ľuďom zasiahnutým krízou v Sýrii. Spoločne s jednotlivými členskými štátmi EÚ Brusel doteraz pre tento účel vyčlenil takmer tri miliardy eur. 

 

Niekoľko týždňov trvajúce boje o Kobani si údajne vyžiadali už viac ako 500 mŕtvych. Vyslanec OSN pre Sýriu v piatok varoval, že v prevažne Kurdmi obývanom meste zostalo uväznených niekoľko stoviek civilistov a prípade dobytia ich militantní extrémisti pravdepodobne "zmasakrujú".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies