Brusel prišiel s ďalším nápadom! Predstavujeme vám nový štát Taxlandia

NETKY.SK • 13 December 2017, 11:28 • 2 min
Brusel prišiel s ďalším nápadom! Predstavujeme vám nový štát Taxlandia

BRUSEL – Brusel prišiel s myšlienkou nového európskeho štátu.

slovakia

left justify in out

Nebojte sa, hranice sa prepisovať nebudú. Ide o fiktívnu zem, ktorá sa bude volať Taxlandia. Ide o náučnú hru, ktorú financuje EÚ. Prostredníctvom hry si môžete vyskúšať rolu premiéra! Vašou úlohou bude vysporiadať sa s finančnou krízou, zvoliť správnu daňovú reformu, ako aj zlepšovanie životnej úrovne občanov.O projekte informoval britský denník The Sun. EÚ na kampaň Taxed EU vyčlenila celkom 500-tisíc eur. Jej cieľom je deťom a mladistvým hravou formou priblížiť princípy fungovania ekonomiky a daní. Kampaň je zameraná na verejnosť v 22 rôznych jazykoch. Približne 100-tisíc eur bolo vyčlenených práve na náučnú hru Taxlandia. 

 

V čom je pointa? Taxalandia sa nachádza v centrálnej Európe, výborne prosperuje vďaka nízkemu daňovému zaťaženiu vo výške 10%. Tento daňový raj samozrejme pritiahol mnohé zahraničné firmy. Aj napriek nízkym daniam, štátna pokladnica disponuje s dostatočnými finančnými prostriedkami, aby si tu ľudia nažívali pekným životom. Rástli platy, investície do verejného sektora a v neposlednom rade aj úroveň verejných služieb. Rast ekonomiky však zasiahla finančná kríza.

 

Výroba sa okamžite začala sťahovať do zahraničia, no sídla firiem pre nízke dane ostali. Taxlandia prestala byť konkurencie schopná. Infraštruktúra zastarala a cestovný ruch zaznamenal pokles. Nastal čas, kedy treba investovať. Jedinou možnou alternatívou je navýšenie daní, lenže spomalenie ekonomiky sa výrazným spôsobom už dotklo miestneho obyvateľstva a hrozia protesty. Ľudia odchádzajú z krajiny a rastie šedá ekonomika.

 

img

 

Čo teraz? Vašou úlohou ako premiéra Taxlandie je vyriešiť tento závažný problém a stabilizovať krajinu. Máte dve možnosti. Tou prvou je inšpirovať sa érou amerického prezidenta Ronalda Raegana a jeho stimulovaním ekonomiky, teda prudkým znížením daní, alebo tou druhou - menej obľúbenou, ktorou sa vydalo aj Grécko v čase krízy, že dane jednoducho zvýšite. Treba rátať s tým, že takýmto rozhodnutím si narobíte veľa, veľa nepriateľov.

 

Hra vám umožní si vybrať z troch úrovní, podľa náročnosti. Hra je určená skutočne pre širokú vekovú škálu, od 8 do približne 25 rokov. V 1. kroku sa rozhodnete aké vysoké dane v krajine nastavíte, pričom vás nebude nič obmedzovať. Pri nulovej dani ale okamžite všetko začne chátrať a vy sa ocitnete absolútne bez financií, vhodných pre ďalšiu investíciu a skončíte. V prípade, že ich naopak nastavíte príliš vysoko, dopadnete rovnako.   

 

Každí hráč začína s nulovými príjmami a výdavkami 255-miliónov eur. Ak nastavíte dane na 5% budete hospodáriť s deficitom 81-miliónov eur, pretože do štátnej kasy vďaka nízkemu daňovému zaťaženiu nepoputuje dostatok financií z firiem. Nastane priepasť vo všetkých rezortoch. Ak dane nastavíte na 15% budete hospodáriť s prebytkom 211-miliónov eur. Kľúčovým je teda správne nastavenie dane a udržovanie štátneho rozpočtu tak, aby ste vedeli zabezpečiť dobrú úroveň poskytovaných služieb a verejný majetok. Musíte sa starať o svojich občanov, relatívne nízku mieru nezamestnanosti, o životné prostredie ako aj znižovanie kriminality.

 

img

 

Pomôckou vám budú správy z médií, ktoré vás budú informovať o tom, do čoho chcú ľudia investovať. Ďalej musíte investovať do opráv infraštruktúry, nemocníc, škôl. Rozbiehate investície, staviate obchodné centrá či budujete parky pre ľudí. Keďže všetko niečo stojí, je pravdepodobné, že financie budete musieť presúvať medzi jednotlivými kapitolami. Časť financií sa ukladá do rezervného fondu na mimoriadne výdaje.

 

Hra je veľmi dobrá pre pochopenie zákonitostí ekonomiky. S investíciami do školstva napríklad rastie zamestnanosť, ale aj spokojnosť obyvateľov, pričom sa zároveň aj znižuje kriminalita. Tá práve naopak rastie s investíciami do cestovného ruchu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies