Brusel navrhol, ako riešiť chudobu a udržateľný rozvoj

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 17:15 • 2 min
Brusel navrhol, ako riešiť chudobu a udržateľný rozvoj

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok prijala dokument, ktorý má prispieť k formulovaniu spoločného postoja EÚ v rokovaniach o takzvaných Cieľoch udržateľného rozvoja OSN po roku 2015.

slovakia

left justify in out

Podobne ako v prípade Miléniových rozvojových cieľov presadzovaných na medzinárodnej úrovni od roku 2000 by mal nový program "posilniť záväzok medzinárodného spoločenstva odstrániť chudobu a podporovať udržateľný rast", uvádza Brusel v zverejnenej tlačovej správe s tým, že "obe oblasti sa bytostne dotýkajú tejto i budúcich generácií". Návrhy týkajúce sa "kľúčových zásad, prioritných oblastí a potenciálnych cieľových hodnôt" nadväzujú na predošlé závery orgánov EÚ a ďalším krokom by malo byť ich prerokovanie ministrami členských štátov a Európskym parlamentom.

 

"Potrebujeme nový rámec, ktorý zmobilizuje medzinárodné spoločenstvo, aby sa postavilo vzájomne prepojeným výzvam odstraňovania chudoby, zlepšovania životných podmienok a zabezpečenia udržateľnosti pokroku v rámci možností tejto planéty. Program OSN po roku 2015 by mal byť univerzálny a mal by ponúkať komplexné riešenie pre všetkých," cituje správa komisára EÚ pre životné prostredie Janeza Potočnika. "Už vieme, že svet má po prvýkrát k dispozícii technológie a prostriedky na to, aby sme ešte počas nášho života skoncovali s extrémnou chudobou. Ak zlyháme, nič nás neospravedlňuje," dopĺňa komisár pre rozvoj Andris Piebalgs vyzdvihujúci potrebu "vyváženosti hospodárskeho, sociálneho aj environmentálneho rozmeru".

 

Ako prioritné otázky celosvetového záujmu EK definuje chudobu, nerovnosť, zdravie, potravinovú bezpečnosť, vzdelávanie, rodovú rovnosť, vodu a hygienu, energiu z udržateľných zdrojov, dôstojnú prácu, inkluzívny a udržateľný rast, udržateľnú spotrebu a výrobu, biodiverzitu, degradáciu pôdy či moria a oceány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies