Britský premiér presadzuje v Indii výstavbu obrieho priemyselného koridoru

NETKY.SK • 18 Február 2013, 08:39 • 2 min
Britský premiér presadzuje v Indii výstavbu obrieho priemyselného koridoru

Britský premiér presadzuje v Indii výstavbu obrieho priemyselného koridoru - Politika Britský premiér David Cameron začal dnes pracovnú návštevu Indie, ktorá je zameraná najmä na získanie nových projektov pre britských investorov. Cameronova v poradí už d

slovakia

left justify in out

img

Britský premiér David Cameron začal dnes pracovnú návštevu Indie, ktorá je zameraná najmä na získanie nových projektov pre britských investorov.
      Cameronova v poradí už druhá návšteva vo funkcii predsedu vlády sa uskutočňuje len niekoľko dní po podobnej návšteve francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, čo svedčí o úsilí európskych štátov zasiahnutých dlhovou krízou preniknúť do jednej z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich ekonomík sveta, pripomína agentúra Reuters. 
      Cameronova návšteva však bude poznamenaná aj korupčným škandálom, ktorý Indii zmaril predaj vrtuľníkov britskej výroby.   Talianska zbrojárska spoločnosť Finmeccanica, ktorá bola do projektu zapojená, je totiž podozrivá, že si úplatkami chcela poistiť, že India si objedná 12 vrtuľníkov typu AgustaWestland AW101, určených na prepravu VIP osôb.
      V Cameronovej delegácii sú zástupcovia vyše 100 spoločností, kultúrnych a vzdelávacích ustanovizní, ako aj štyria ministri a deväť poslancov parlamentu. Reuters si všíma, že delegácia, ktorá v Indii sprevádza Camerona, je najväčšia, akú kedy britský premiér mal počas cesty v zahraničí.
      Na úvod návštevy dnes Cameron uviedol, že Británia by mohla Indii pomôcť pri výstavbe nových miest v 1000 kilometrov dlhom koridore medzi Bombajom - finančným centrom krajiny - a mestom Béngalúru ako centrom technológií. Investičné projekty v tejto oblasti by mali podľa Camerona hodnotu približne 25 miliárd dolárov. 
      Cameron podotkol, že v jeho delegácii sú architekti, plánovači a finanční experti, ktorí môžu vypracovať návrh komplexného riešenia projektu.
      V prvej fáze projektu by šlo o investície do základnej infraštruktúry: budovania cestných, elektrických a telekomunikačných sietí, neskôr by nasledovala výstavba sociálnej infraštruktúry, ako sú ubytovacie a vzdelávacie zariadenia. 
      India sa rozhodla pre výstavbu obrích koridorov - ich cieľom je urýchliť rast primárnej výroby, ktorý zaostával za IT sektorom a službami. Vláda plánuje aj výstavbu 24 nových priemyselných miest pozdĺž 1483 kilometrov dlhej železničnej trate medzi Naí Dillí a Bombajom za pomoci japonských investícií. Projekt však napreduje len veľmi pomaly. 
      Ak by sa projekt výstavby koridoru medzi Bombajom a Béngalúru uskutočnil, do roku 2030 by mohol viesť k vytvoreniu pol milióna pracovných miest a nepriamo v regióne k celkovo dvom miliónom pracovných miest. Podľa počiatočných odhadov britských odborníkov by sa do oblasti presunuli tri až štyri milióny ľudí, čo by si vyžiadalo výstavbu milióna nových domov, 120 škôl, desiatich univerzít a siete nemocníc.  

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies