Britský parlament začína rozpravu o procese vystúpenia z EÚ

NETKY.SK • 31 Január 2017, 10:01 • 2 min
Britský parlament začína rozpravu o procese vystúpenia z EÚ

LONDÝN - Britskí zákonodarcovia začínajú dnes rozpravu o zákone, ktorý umožní vláde otvoriť rokovania o vystúpení krajiny z EÚ.

slovakia

left justify in out

Kabinet premiérky Theresy Mayovej predložil príslušný návrh na základe minulotýždňového rozhodnutia britského najvyššieho súdu, že spustenie tzv. brexitu musí vopred schváliť parlament.

 

Mayovej ministri dúfajú, že navrhovaný zákon odhlasujú obe komory parlamentu v najbližších týždňoch, aby sa mohol proces vystúpenia z EÚ začať najneskôr 31. marca, ako si predtým stanovil samotný Londýn.

 

Minister pre brexit David Davis povedal, že vystúpenie z EÚ odhlasovali Briti vo vlaňajšom referende a zákonodarcovia majú teda odpovedať na "veľmi jednoduchú otázku - či dôverujú ľuďom, alebo nie". Podobne sa vyjadrila i premiérka Mayová.

 

Labouristická strana ako najsilnejší opozičný subjekt vyhlásila, že sa pokúsi návrh zákona pozmeniť, nebude však brániť jeho schváleniu. Viacerí labouristickí poslanci však podľa stanice BBC naznačili, že sa nebudú riadiť pokynom svojho šéfa Jeremyho Corbyna, aby zahlasovali za tento zákon.

 

Britský najvyšší súd rozhodol, že na to, aby Mayová mohla uplatniť článok Lisabonskej zmluvy o ukončení členstva v EÚ a otvoriť príslušné rokovania, musí počkať na hlasovanie zákonodarcov.

 

Vláda následne predložila návrh jednoduchého zákona o brexite s menej než 150 slovami, napriek tomu sa však očakáva podanie desiatok pozmeňovacích návrhov. Poslanci Dolnej snemovne by mali o jeho výslednej podobe hlasovať 8. februára.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies