Britský humanitárny pracovník zajatý islamistami v Sýrii prosí o život

NETKY.SK • 24 September 2014, 08:29 • 2 min
Britský humanitárny pracovník zajatý islamistami v Sýrii prosí o život

LONDÝN - Manželka britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga, ktorého zadržiavajú v Sýrii bojovníci Islamského štátu (IS), dostala zvukovú nahrávku, na ktorej jej manžel prosí o život. Oznámila to v utorok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Bývalý britský taxikár Henning sa stal obeťou únosu vlani v decembri, krátko po tom, ako z Turecka prešiel autom na sýrske územie. Jeho auto bolo súčasťou konvoja s humanitárnou pomocou. IS pred časom na internete zverejnil videozáznam brutálneho zavraždenia dvoch amerických novinárov a jedného Brita, ktorých držali v zajatí. Militanti sa vyhrážali, že na rade môže byť práve Henning.
      

Jeho manželka Barbara neinformovala, čo konkrétne obsahuje nahrávka, ktorú dostala. Podľa jej slov Henninga postavili v Sýrii pred islamský súd, ktorý ho zbavil obvinení zo špionáže. "Úpenlivo žiadam Islamský štát, aby sa riadil rozhodnutiami vlastného súdneho systému. Prosím prepustite Alana," uviedla Barbara Henningová vo vyhlásení, ktoré v utorok zverejnil britský rezort diplomacie. 
      

Zdôraznila pritom, že jej manžel ako humanitárny pracovník spolupracoval s moslimami, aby pomohol ohrozeným obyvateľom Sýrie. Podobný apel určený vodcom IS zverejnila Henningová už minulú sobotu. Prepustenie zajatca v spoločnej výzve požadovali aj desiatky britských moslimských predstaviteľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies