Britský chirurg, ktorý zbytočne mrzačil pacientky, pozná svoj trest

NETKY.SK • 31 Máj 2017, 18:48 • 2 min
Britský chirurg, ktorý zbytočne mrzačil pacientky, pozná svoj trest

LONDÝN - Britského prsného chirurga, ktorý zbytočne operoval svoje pacientky strašiac ich rakovinou, odsúdil dnes súd v stredoanglickom meste Nottingham na 15 rokov väzenia.

slovakia

left justify in out

Ian Paterson (59) podľa rozsudku sudcu Jeremyho Bakera úmyselne zavádzal svoje pacientky vymýšľajúc si, že im hrozí rakovina prsníka, alebo zveličujúc jej riziko. Vážne zmrzačil najmenej 17 pacientok, pričom niektoré z nich skončili s trvalými bolesťami.

 

Chirurga motivoval "pocit vlastnej dôležitosti" a materiálny zisk. Kúpil si luxusný dom v Birminghame a ďalšie nehnuteľností v Cardiffe, Manchestri a USA, zdôraznil sudca.

 

V roku 2012 boli predvolané na kontrolu stovky chirurgových pacientok, keď sa objavili obavy z jeho zbytočných alebo nedostatočných operácií. Jeho obete vypovedali o operáciách, ktoré na nich vykonal v rokoch 1997-2011.

 

Jedna z jeho obetí, Carole Johnsonová, ho nazvala "netvorom", ktorý ju operoval šesťkrát počas siedmich rokov. Päť z týchto operácií bolo zbytočných. "Nemyslím si, že nájdem vo svojom srdci možnosť odpustiť mu," citovala ju tlačová agentúra AP.

 

Prokurátorka Pamela Jainová vyhlásila, že Paterson zneužil dôveru, ktorú má pacient k lekárovi, a dôsledky jeho prístupu označila za zničujúce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies