Britské firmy chcú, aby krajina ostala členom EÚ

NETKY.SK • 4 November 2013, 10:50 • 2 min
Britské firmy chcú, aby krajina ostala členom EÚ

BRATISLAVA - Spoločnosti vo Veľkej Británii uprednostňujú to, aby krajina ostala členom EÚ a čerpala výhody z členstva.

slovakia

left justify in out

V nedeľu to pre BBC uviedol John Cridland, generálny riaditeľ Konfederácie britského priemyslu (CBI). "V konečnom dôsledku britské firmy veria, že je lepšie zostať v EÚ a reformovať ju zvnútra," povedal Cridland. "Britské podniky sú pragmatické a realistické," povedal Cridland. "Polovica nášho exportu smeruje do EÚ. Potrebujeme jednotný trh," doplnil. CBI oslovila vo svojom prieskume 240 tisíc spoločností. Britský premiér David Cameron v januári vo svojom prejave britským občanom prisľúbil, že v prípade víťazstva vo voľbách v roku 2015 v priebehu dvoch rokov usporiada referendum o zotrvaní v EÚ. Rozdelená verejná mienka v krajine na členstvo Veľkej Británie v EÚ je pre premiéra Davida Camerona najväčšou prekážkou v tom, aby bol znovu zvolený do funkcie britského premiéra. 

Britský Národný inštitút pre ekonomický a sociálny výskum (NIESR) v pondelok informoval, že je nedostatok adekvátnych analýz, ktoré by voličov informovali o dôsledkoch vystúpenia Veľkej Británie z EÚ. Riaditeľ NIESR Jonathan Portes však zdôraznil, že britský sektor finančných služieb by utrpel a zahraničné investície by mohli byť "vážne poškodené". CBI analyzovala existujúce štúdie a odhaduje, že členstvo v EÚ prináša britskej ekonomike nárast hrubého domácemu produktu (HDP) od 62 mld. britských libier (GBP) do 78 mld. GBP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies