Monika Beňová opäť uspela v Európskom parlamente

NETKY.SK • 19 Január 2022, 12:10 • 2 min
Monika Beňová opäť uspela v Európskom parlamente

ŠTRASBURG - Europoslankyňu zvolili hneď v prvom kole za kvestorku. Informovala o tom predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová s tým, že Beňová získala 487 hlasov.

slovakia

left justify in out

Beňová obhájila funkciu, ktorú zastáva od júla 2019, ako členka Progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D).

 

img

Roberta Metsolová

 

Po prvom kole hlasovania sa stali kvestormi aj Anne Sanderová (EPP, 622 hlasov), Christophe Hansen (EPP, 576 hlasov) a Fabienne Kellerová (Obnovme Európu, 479 hlasov).

 

Kolégium kvestorov EP má päť členov, ktorých volia poslanci na funkčné obdobie trvajúce dva a pol roka s možnosťou obnovenia mandátu. Ich úlohou je dozerať na administratívne a finančné záležitosti, ktoré sa priamo týkajú členov EP a ich pracovných podmienok.

 

Prečítajte si tiež: Čomu sa chce venovať Michal Šimečka v Európskom parlamente?

 

Kvestori a kvestorky sú členmi Predsedníctva EP, v ktorom majú poradný hlas a môžu navrhovať zmeny a doplnenia jeho dokumentov. Kvestorské kolégium sa obvykle schádza raz za mesiac, píšu na webovej stránke europarlamentu.

 

 

Ich voľba sa koná trojkolovým väčšinovým tajným hlasovaním. V prvých dvoch kolách sa vyžaduje absolútna väčšina odovzdaných hlasov, v poslednom kole postačuje relatívna väčšina.

 

Je to ďalší úspech Slovenska v EP. V utorok zvolili za jedného zo 14 podpredsedov EP slovenského europoslanca Michala Šimečku (PS). Za kandidáta ho navrhla liberálna skupina Obnovme Európu. Slovensko má medzi podpredsedami EP zastúpenie vôbec po prvý raz.

 

K téme: Európsky parlament má novú predsedníčku

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona