Britská právnická firma chce dosiahnuť, aby brexit musel schváliť parlament

NETKY.SK • 4 Júl 2016, 11:49 • 2 min
Britská právnická firma chce dosiahnuť, aby brexit musel schváliť parlament

LONDÝN - Londýnska právnická firma Mishcon de Reya začala právne konať - tvrdí, že britská vláda musí mať súhlas parlamentu, kým oficiálne spustí proces rozchodu s Európskou úniou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Firma v nedeľňajšom vyhlásení uviedla, že koná v mene skupiny klientov, ktorých však bližšie neidentifikovala. Podľa stanice BBC ide o skupinu podnikateľov a akademikov.

 

Firma Mishcon de Reya argumentuje, že Británia musí mať súhlas oboch komôr parlamentu na to, aby na základe článku 50 Lisabonskej zmluvy mohla oficiálne požiadať o vystúpenie z únie.

 

Británia je členom EÚ od roku 1973.

 

Právnická spoločnosť spochybnila vyjadrenie vlády, že kabinet má na základe britského referenda z 23. júna dostatočnú právomoc spustiť vystúpenie z EÚ bez toho, aby to musel schváliť parlament.

 

"Výsledok samotného referenda nie je právne záväzný a je nezákonné, aby sa súčasný alebo budúci premiér odvolával na článok 50 bez súhlasu parlamentu," citovala BBC vyhlásenie Kasru Nourooziho z firmy Mishcon de Reya.

 

Firma je v písomnom styku s právnikmi vlády od 27. júna: snaží sa získať pre svojich klientov ubezpečenia, že vláda bude rešpektovať zvrchovanosť britského parlamentu.

 

Konzervatívny premiér David Cameron po referende, v ktorom sa voliči rozhodli pre odchod z EÚ, oznámil, že podáva demisiu, a vyhlásil, že spustenie tohto procesu nechá na svojom nástupcovi.

 

Vedúca kandidátka na jeho funkciu Theresa Mayová povedala, že voliči jasne vyjadrili svoju vôľu a "brexit znamená brexit".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies