Britská kráľovská rodina vzdala poctu padlým v prvej svetovej vojne

NETKY.SK • 6 November 2014, 18:02 • 2 min
Britská kráľovská rodina vzdala poctu padlým v prvej svetovej vojne

LONDÝN - Členovia britskej kráľovskej rodiny sa dnes zúčastnili na spomienkových slávnostiach viažucich sa na ukončenie prvej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Kráľovná Alžbeta II. otvorila záhradu vytvorenú z pôdy bojísk, princ Harry sa stretol s veteránmi, zatiaľ čo vojvoda z Cambridgea s manželkou oznámili, že svojou prítomnosťou po prvý raz poctia podujatie Royal Variety Performance, ktoré zvyčajne hostí vládnuci monarcha.
   

Ako ďalej informovala agentúra DPA, kráľovná so svojím manželom princom Philipom a vnukom princom Williamom v londýnskych kasárňach Wellington Barracks slávnostne otvorila spomienkovú záhradu s pôdou dovezenou z belgických a francúzskych bojísk aj vojnových hrobov.
     

Princ Harry v spomienkovej záhrade Westminsterského opátstva vzdal poctu padlým neznámym vojakom a stretol sa s členmi ozbrojených síl, ako aj personálom dielní, ktoré vyrábajú desiatky miliónov spomienkových ozdôb v tvare rozkvitnutého vlčieho maku. Touto ozdobou, pripínanou na odev, si ľudia v Británii uctievajú osoby, ktoré zahynuli počas prvej svetovej vojny (1914-18).
     

Hlavné podujatia sa budú konať v nedeľu pri vojnovom pamätníku Cenotaph na londýnskej ulici Whitehall, ku ktorému kráľovná položí veniec. Deň prímeria (Armistice Day), ktorý sa pripomína každý rok 11. novembra, sa vzťahuje na podpísanie prímeria medzi spojencami a Nemeckom vo francúzskom meste Compiegne, čím sa ukončili boje na západnom fronte, hoci inde ešte vojna pokračovala.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies