Ľudia ignorujú protipandemické opatrenia. Premiér presadzuje ráznejšie kroky vlády!

NETKY.SK • 8 November 2021, 16:13 • 2 min
Ľudia ignorujú protipandemické opatrenia. Premiér presadzuje ráznejšie kroky vlády!

BRATISLAVA - Konzílium odborníkov navrhuje, aby vláda zvážila povinné očkovanie pre vybrané profesie. Hnutie Sme rodina tvrdí, že sprísnenie pandemických opatrení by malo byť kompromisom ministerstva zdravotníctva a rezortu hospodárstva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo vláde panuje zhoda na tom, že sa musí konať ráznejšie a prijať k tomu aj potrebné opatrenia. Dôvodom je, že ľudia nedodržiavajú nastavené podmienky v súvislosti so šírením pandémie ochorenia COVID-19. Uviedol to po rokovaní so zdravotníkmi a členmi vlády o epidemickej situácii premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

Odporúčania odborníkov

Na základe minulotýždňových odporúčaní konzília odborníkov dal premiér viacerým ministrom vypracovať podklady, ako by sa tieto odporúčania mohli dostať do praxe.

 

img

 

"Tá zhoda je na tom, že potrebujeme konať ráznejšie. Ukazuje sa, že ľudia opatrenia nedodržiavajú, COVID automat je nastavený dobre, ale pokiaľ sa nedodržiava, akoby neexistoval. Potrebujeme prísť s rozhodnutiami, ktoré budú ráznejšie z hľadiska dodržiavania opatrení," vyhlásil Heger.

 

V pondelok by o opatreniach mala rokovať aj koaličná rada. Závery by mohli byť známe pri najbližšom zasadnutí vlády SR.

Konzílium odborníkov navrhuje obmedziť pohyb neočkovaných v čiernych okresoch a zvážiť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 pre vybrané skupiny obyvateľov podobne ako v iných štátoch Európskej únie.

 

img

 

Konzílium taktiež odporúča, aby z pandemickej PN, ktorá sa vypláca pri ochorení COVID-19, čerpali výhody len očkovaní ľudia. Navrhujú aj ďalšie sprísnenia, napríklad používanie COVID pasov aj na chodenie do práce už od červených okresov a dôrazné odporúčanie home office tam, kde je to možné.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zdravotníci z nemocníc zúfalo vyzývajú verejnosť k očkovaniu

 

Kollár chce chrániť zdravie a ekonomiku

Sprísnenie pandemických opatrení by malo byť podľa hnutia Sme rodina kompromisom ministerstva zdravotníctva a ministerstva hospodárstva. Opatrenia by mali byť vyvážené tak, aby to "všetci prežili zdravotne aj ekonomicky"

 

"Musíme chrániť zdravie občanov, ale musíme chrániť aj ekonomiku," poznamenal predseda parlamentu Boris Kollár. Rezort zdravotníctva a hospodárstva by si podľa lídra hnutia mali vyjasniť pozície, povedať si, kde sú ochotní ustúpiť a dohodnúť sa na kompromise.

 

img

 

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa pri opatreniach musí zastať podnikateľov, šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) má chrániť stranu epidemiológom, skonštatoval Kollár. S kompromisom by potom podľa neho mali obaja prísť na koaličnú radu. 

 

"Pandémiu vieme korigovať trošku lepšie, trošku horšie. Musí to cez nás prejsť. Bude to mať nejaký dosah, priebeh a hospitalizácie a bude to mať, bohužiaľ, nejakú mortalitu, s tým nič nenarobíme," skonštatoval Kollár. 

 

Odmietaná reforma zdravotníctva

Predseda parlamentu sa vyjadril aj k reformám. Hnutie Sme rodina je ochotné reformu nemocníc podľa neho podporiť vtedy, ak na nej bude dohoda s regiónmi.

 

Pri reforme národných parkov svoj názor nemení a naďalej trvá na tom, že návrh nepodporiaKollár odpovedal aj na otázku o zmene ústavy v súvislosti s referendom. Potvrdil, že sa o tejto téme rozpráva s politikmi. Voliči by podľa Kollára mali mať právo vyjadriť sa, že chcú predčasné voľby.

 

"Nie je to však agenda hnutia. Ak návrh na zmenu ústavy príde, Sme rodina ho podporí. Ak by sa koalícia na zmene ústavy nedohodla, hnutie sa pre to nebude "hádzať o zem"," skonštatoval Kollár. 

 

Prečítajte si tiež: Branislav Gröhling: Dočasné zatvorenie škôl nie je riešením situácie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies