Británia je odhodlaná všemožne brániť Falklandské ostrovy pred nárokmi Argentíny

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:30 • 2 min
Británia je odhodlaná všemožne brániť Falklandské ostrovy pred nárokmi Argentíny

Británia je odhodlaná všemožne brániť Falklandské ostrovy pred nárokmi Argentíny

slovakia

left justify in out

img

Británia je i naďalej odhodlaná ponechať si zvrchovanosť nad Falklandskými ostrovmi. Vyhlásil to dnes britský minister obrany Liam Fox.
      Fox, ktorý je považovaný za jedného z najradikálnejších konzervatívcov v britskej vláde, zároveň povedal, že argentínski politici sa môžu naďalej "urážať a nafukovať", koľko sa im zachce, no Falklandské ostrovy, o ktoré obe krajiny bojovali pred 30 rokmi, zostanú pod britským vplyvom.
      Slovné výmeny o územných nárokoch na malé súostrovie v južnom Atlantiku sa v ostatných týždňoch medzi Londýnom a Buenos Aires zintenzívnili.
      Ako podotkol britský minister obrany, tieto hlasy, prichádzajúce predovšetkým z Argentíny, majú súvis s blížiacimi sa voľbami v tejto juhoamerickej krajine, v ktorých sa súčasná prezidentka Cristina Fernándezová uchádza o znovuzvolenie.
      "Politici na druhej strane sa môžu urážať a nafukovať, ale to nezmení nič na našom odhodlaní udržať si zvrchovanosť nad Falklandskými ostrovmi a obrániť ich, ako najlepšie vieme," uviedol Fox podľa agentúry DPA na tlačovej konferencii.
      "Máme tam rozmiestnené stíhačky typu Typhoon. Jasne hovoríme, že tam máme i námorné kapacity, ak bude treba, a záujem zabezpečiť obyvateľom Falklandských ostrovov slobodu, o ktorú sme pred 30 rokmi tak tvrdo bojovali," dodal minister.
      Pred dvoma týždňami nahneval Argentínčanov podobným vyhlásením britský premiér David Cameron, ktorého následne argentínska prezidentka označila za "arogantného a hlúpeho". Na adresu Británie povedala, že je to "upadajúca koloniálna veľmoc".
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies