Brazílsky súd zvýšil trest exprezidentovi da Silvovi za korupciu na 12 rokov

NETKY.SK • 25 Január 2018, 07:15 • 2 min
Brazílsky súd zvýšil trest exprezidentovi da Silvovi za korupciu na 12 rokov

PORTO ALEGRE - Brazílsky odvolací súd v stredu potvrdil rozsudok proti bývalému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi, usvedčenému z korupcie, a jeho pôvodný trest deväť a pol roka odňatia slobody zvýšil na 12 rokov a jeden mesiac.

slovakia

left justify in out

Neočakáva sa, že 72-ročný politik bude uväznený, keďže jeho právnici sa proti verdiktu odvolajú a budú zaňho bojovať, aby mohol kandidovať v prezidentských voľbách naplánovaných na 7. októbra. Tie by podľa všeobecných predpokladov vyhral.

 

Traja sudcovia poroty, ktorí v stredu o prípade rozhodovali na odvolacom súde v brazílskom meste Porto Alegre, v hlasovaní jednomyseľne potvrdili rozsudok súdu nižšieho stupňa z júla.

 

Sudca spomínaného súdu nižšieho stupňa Sérgio Moro v júli vyhlásil, že da Silva počítal s tým, že stavebná spoločnosť OAS mu zrenovuje podkrovný byt na pláži výmenou za vybavenie vládnych zmlúv. Tento prípad súvisí s obrovským korupčným škandálom v štátnej ropnej spoločnosti Petrobras. Škandál odhalila brazílska federálna polícia počas operácie Lava Jato (Umývacia linka).

 

Stredajšie rozhodnutie odvolacieho súdu môže zabrániť da Silvovi, prezidentovi z rokov 2003-2010, kandidovať v októbrových prezidentských voľbách. Podľa zákona kandidát nie je spôsobilý uchádzať sa o zvolenie, ak je odsúdený za trestný čin a verdikt potvrdí aj druhý súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies