Nepriaznivé počasie v Taliansku spôsobilo veľké škody na produkcii ovocia

NETKY.SK • 22 Máj 2023, 18:45 • 2 min
Nepriaznivé počasie v Taliansku spôsobilo veľké škody na produkcii ovocia

RÍM - Talianski farmári po nedávnych búrkach a rozsiahlych záplavách varujú pred vážnymi dlhodobými škodami v poľnohospodárstve v regióne Emilia-Romagna. Okrem povodní, ktoré už viedli aj k úhynu tisícok zvierat, situáciu komplikujú aj zosuvy pôdy, pretože mnohé odľahlé farmy sú teraz neprístupné.

slovakia

left justify in out

Talianski farmári po nedávnych búrkach a rozsiahlych záplavách varujú pred vážnymi dlhodobými škodami v poľnohospodárstve v regióne Emilia-Romagna. TASR o tom informuje podľa pondelkovej správy tlačovej agentúry DPA.

 

Úroda ovocia v tomto jadranskom regióne by mohla byť vážne poznačená ešte v nasledujúcich štyroch až piatich rokoch, uviedlo v nedeľu poľnohospodárske združenie Coldiretti. Voda, ktorá zostala v sadoch, totiž "dusí" korene rastlín a spôsobuje ich hnilobu. Celé plantáže by sa museli vyklčovať a potom znovu vysadiť, dodalo zmienené združenie, podľa ktorého to bude mať obrovský vplyv na ceny ovocia.

 

img

Región Emilia-Romagna v Taliansku, ktorý nie je dôležitý len kvôli ovocinárstvu, ale aj kvôli vinárstvu.

 

Emilia-Romagna sa považuje za hlavný ovocinársky región v Taliansku - pestujú sa tam marhule, nektárinky, slivky, jablká, hrušky, kivi a jahody. V súčasnosti je tu ohrozená aj produkcia najmenej 400 miliónov kilogramov pšenice. Hrubou vrstvou bahna sú pokryté aj polia kukurice, slnečnice a sóje. V tomto regióne bol vážne postihnutý aj chov dobytka. Podľa združenia Coldiretti je stále potrebné zachrániť približne 250.000 kusov dobytka, ošípaných a oviec. Okrem samotných povodní, ktoré už viedli k úhynu tisícok zvierat, situáciu komplikujú aj zosuvy pôdy, pretože mnohé odľahlé farmy sú teraz neprístupné. Zvieratá tam potrebujú krmivo aj vodu. Regionálna vláda odhaduje škody na miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona