Jesenné tipy na skvelé snúbenie vína a jedla

NETKY.SK • 24 Október 2023, 15:00 • 2 min
Jesenné tipy na skvelé snúbenie vína a jedla

Jeseň je obľúbeným obdobím gurmánov, ktoré ponúka veľa chutných a výživných sezónnych ingrediencií, ovocia, zeleniny, plodov, ale kedy chutí aj červené mäso, rôzne dezerty či lahodné omáčky, ktoré osladia a zahrejú chladné jesenné večery.

slovakia

left justify in out

Pečená zelenina, tekvica, jablká, mäsá, či zelenina na rôzne pestré spôsoby – to všetko si k sebe doslova pýta skvelého spoločníka v podobe kvalitního vína. Keď si k dobrému jesennému obedu, večeri či dezertu vyberiete to správne víno, dlhé októbrové a novembrové večery sa môžu stať skutočným zážitkom.

Tekvica – kráľ jesene

Správna jeseň sa nezaobíde bez tekvice. Od krémových tekvicových polievok cez tekvicový koláč až po pečenú tekvicu – tento chutný, zdravý a výživný plod je synonymom jesene.  Pokiaľ ide o kombináciu tekvice a vína, existuje niekoľko skvelých možností. K jedlám z tekvice sa dokonale hodí Tramín s tónmi kvetov, ovocia, medu, tekvicové polievky skvele doplní Chablis alebo Vioginier.

Jablko - všestranný poklad prírody

Ďalším symbolom jesene sú, samozrejme, jablká.  Tieto zdravotné bomby sú najlepšie práve začiatkom jesene. Sú neuveriteľne všestranné, chutia surové, v marmeládách, pyré, s mäsovými jedlami… Klasický jablkový koláč perfektne doplní Rízling rýnsky s vôňou zeleného jablka, jazmínu, citrusov, ktorý dokonale zvýrazní chuť jabĺk, alebo delikátny aromatický Muškát.

Zemiaky – stará dobrá klasika

Zemiaky, či už klasické, alebo batáty, sú univerzálnou zeleninou, ktorú môžete zaradiť do svojho jesenného jedálneho lístka, či už ich máte radi pečené, smažené, roztlačené, alebo nakrájané na hranolčeky. Sladké zemiaky majú zemitú chuť a často sa pripravujú s viacerými koreninami, preto hľadajte víno korenisté, s dostatočnou kyslosťou na osvieženie chuti, napríklad Rízling rýnsky s vysokým obsahom kyselín.

Huby na rôzne spôsoby

Prevažná väčšina voľne rastúcich húb má sezónu na jeseň. Huby sú chutným občerstvením samotné, grilované na maslovom cesnakovom toaste, v rizotách, omáčkach alebo ako príloha k mäsovým pokrmom, pripraveným na rôzne spôsoby. Huby sa výborne kombinujú s Chardonnay. Ak dávate prednosť červenému vínu, vyskúšajte Rulandské modré.

Chrumkavá husacina ako oslava jesene

Hus k jesenným hodovaniam neoddeliteľne patrí. Jej mäso má výraznejšiu chuť ako kura či morka, a je aj o niečo tučnejšia, preto k nej treba hľadať vína s primeranou úrovňou acidity.

Pokojne siahnite po takých talianskych klasikách ako je Barolo, Barbaresco, ktoré majú bohatú štruktúru a kyselinu, ktorá dobře vyváži chuť husaciny. K husi, či kačke so sladkými zemiakmi a červenou kapustou sa výborne hodí aj Rulandské modré.

Bohaté červené mäsá

Divina, zverina, hovädzia sviečkovica a iné červené mäso sú bohaté jedlá, ku ktorým sa prirodzene hodí bohaté, plné červené víno. Výborne ich doplní Merlot s bohatou štruktúrou či Cabernet sauvignon s plným telom, tanínmi, tónmi korenia a čokolády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies