Brazílčania zabránili obrovskému fiasku, paralympiáda sa vôbec nemusela uskutočniť

NETKY.SK • 6 September 2016, 14:04 • 2 min
Brazílčania zabránili obrovskému fiasku, paralympiáda sa vôbec nemusela uskutočniť

RIO DE JANEIRO - Malo to byť potvrdenie priaznivého trendu z Londýna 2012, kde sa paralympijské hry zviezli na olympijskej vlne a tešili sa nevídanému záujmu divákov aj médií. Všetko bolo inak a brazílska realita priviedla sviatok všetkých hendikepovaných športovcov na pokraj fiaska.

slovakia

left justify in out

Medzinárodný paralympjský výbor (MPV) ešte počas Hier XXXI. olympiády zabránil úplnej katastrofe, keď hrozilo, že pre nedostatok financií sa PH 2016 vôbec neuskutočnia. O päť minút dvanásť sa napokon podarilo získať od starostu Ria de Janeiro Eduarda Paesa prísľub na 47 miliónov amerických dolárov. Federálna vláda prinútila štátne podniky vyčleniť na tento účel ďalších 31 miliónov USD. Paralympijské hry v Riu de Janeiro sa vďaka tomu uskutočnia podľa plánu 7. - 18. septembra.

 

"Čelili sme najhoršej situácii v histórii paralympijského hnutia. Uvedomovali sme si všetky ťažkosti, ale netušili sme, že to bude až také kritické," priznal prezident MPV Philip Craven. Napriek celému radu úsporných opatrení verí, že sa podarí usporiadať "veľmi dobré" hry. Či sa nemýli, môže naznačiť už stredajší otvárací ceremoniál na Maracane so začiatkom o 23.15 h SELČ.


Brazílčania pôvodne sľubovali na prevádzku podujatia 2,32 miliardy amerických dolárov výlučne zo súkromných zdrojov. Päť a pol týždňa pred slávnostným otvorením sa Craven dozvedel, že pokladnica je prázdna. Dôvod? Mizivý záujem o vstupenky a neochota sponzorov pomôcť. Záchranné lano hodila radnica a vláda, hoci sa proti použitiu verejných zdrojov postavila štátna prokuratúra poukazujúca na existenčné problémy nemocníc a škôl v krajine. Imidžu podujatia neprospelo ani zrerejnenie príjmov ôsmich najvyšších predstaviteľov organizačného výboru. V roku 2015 im za každý mesiac pribudlo na účtoch po 25-tisíc USD.


Napriek škrtom v rozpočte sa podarilo zachovať pôvodný harmonogram so všetkými plánovanými súťažami a výpravami. Výnimku tvoria Rusi pykajúci za štátom riadený podvod s kamuflovaním užívania zakázaných látok. Na ich treste nič nezmenilo ani odvolanie na Športovom arbitrážnom súde (CAS) v Lausanne, ani súkromná iniciatíva desiatich športovcov na civilnom súde v nemeckom Bonne, sídle MPV. "Hnusí sa mi mentalita povyšujúca medaily nad morálku. Doping nemá v paralympijskom športe miesto. Rozhodnutie zvyšuje náš potenciál v boji za spravodlivé súťaženie telesne hendikepovaných športovcov na celom svete. Nie je dôvod na oslavu, poctiví ruskí športovci, ktorí prídu o štart v Riu, majú naše sympatie," povedal po verdikte CAS britský šéf MVP.


Pre ruskú výpravu bolo vyčlenených 267 miesteniek, nie všetky sa podarilo zaplniť náhradníkmi, niektoré teda prepadnú. Aj preto avizovaný počet 4350 účastníkov OH 2016 klesol podľa hovorcu MPV Craiga Spencea na 4300. Medzi nimi je 29 Slovákov. "Na všetkých čakajú rovnaké podmienky, možno v porovnaní s predchádzajúcimi hrami o niečo skromnejšie," podotkol Spence.


Organizátori stále nestrácajú nádej, že súťaže dostanú dôstojnú divácku kulisu. Z celkového počtu 2,5 milióna vstupeniek chcú predať 2 milióny. Aj preto išli s cenou dolu v priemere na prijateľných 10 realov (3 USD). Trend uplynulých dvoch týždňov im praje. Záujem je najmä o atletiku, plávanie, basketbal vozičkárov, futbal nevidiacich a volejbal sediacich. Ak sa podarí predať 1,8 milióna lístkov, bude to druhé najvyššie číslo po Londýne. V Pekingu pred ôsmimi rokmi hlásili 3,3 milióna, ale reálne sa speňažilo len 1,7 milióna.


V rámci šetrenia situovali väčšinu súťaží do Olympijského parku v Barre da Tijuca. Druhé rozsiahle centrum Deodoro bude slúžiť iba trom odvetviam - streľbe, sedmičkovému futbalu a jazdectvu. "Štadióny a haly nebudú prázdne. Toho sa nebojíme," vyhlásil Craven.


Aj pri neúčasti jedného z londýnskych hrdinov Oscara Pistoriusa, ktorý si v juhoafrickom väzení odpykáva trest za vraždu priateľky, sa pozornosť sústredí na atlétov. K favoritom behu na 100 m patria Ír Jason Smyth a Kubánka Omara Durandová. Americká vozičkárka Tatyana McFaddenová sa pokúsi ako prvá atlétka vybojovať na jedných PH sedem zlatých medailí.

 

Sedemdesiatštyriročná Austrálčanka Libby Kosmalová útočí na iný rekord, zúčastní sa na svojich dvanástych hrách. Bude súťažiť v streľbe rovnako ako 51-ročný Švéd Jonas Jacobsson, doteraz deväťnásobný paralympionik. Iránčan Siamand Rahman sa môže stať prvým paralympionikom, ktorý vzoprie 300 kg. Jeho krajanka Zahra Nematiová sa do Ria vráti po olympijských hrách, na ktorých ako vlajkonosička výpravy účinkovala v lukostreleckej súťaži. Obhajovať bude paralympijské zlato z Londýna. Plavecké súťaže budú mať svojho Michaela Phelpsa v domácom Danielovi Diasovi, štvornásobnom víťazovi z Pekingu 2008 a šesťnásobnom z Londýna 2012, kde utvoril štyri svetové rekordy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies