Bratislavské Vianoce v sobotu nekončia

NETKY.SK • 19 December 2023, 16:00 • 2 min
Bratislavské Vianoce v sobotu nekončia

BRATISLAVA - Záverečný koncert Bratislavských Vianoc rozozvučí v sobotu 23. decembra Františkánske námestie, vianočné trhy však ešte nekončia. Po krátkej prestávke počas vianočných sviatkov bude Hlavný aj Staromestský vianočný trh otvorený až do Silvestra. A ako hodnotia návštevníci a návštevníčky Vianoce v hlavnom meste?

slovakia

left justify in out

Približne polovica stánkov na Hlavnom Hviezdoslavovom námestí bude otvorená aj počas osláv vítania Nového roka. Na Silvestra budú mať oba vianočné trhy predĺžené otváracie hodiny – jedlo a nápoje budú ponúkať do 2:00 ráno. Hlavný vianočný trh na Hlavnom námestí sa po sviatkoch otvára 27.12., ten Staromestský na Hviezdoslavovom námestí bude fungovať už o deň skôr (26.12.).

 

Najsilnejším návštevníckym dňom je sobota

Väčšina ľudí Hlavný vianočný trh navštevuje opakovane: láka ich atmosféra (43 %), stretnutia s blízkymi (21 %) či ponuka jedál a nápojov (20 %). Vyplýva to z ankety, ktorú BKIS realizovalo priamo na trhu na Hlavnom námestí. Denne ho navštívi veľké množstvo ľudí - najviac v dňoch piatok až nedeľa, kedy ho sprevádza program na vedľajšom Františkánskom námestí. „Návštevníčky a návštevníci prichádzajú za každého počasia. Oceňujú najmä čistotu a atmosféru, pozitívne ohlasy sme zaznamenali aj na prepojenie so Staromestským vianočným trhom. Trápia ich ceny v stánkoch, ale na tie ako organizátor nemáme vplyv,“ vysvetľuje riaditeľka Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS) Katarína Hulíková. Ľudia by si želali aj klzisko. To je však vzhľadom na ceny energií a prevádzkové náklady ako aj celkový rozpočet podujatia bez sponzora nerealizovateľné. Na zbieranie spätnej väzby od návštevníčok a návštevníkov spustilo BKIS online dotazník. Prístupný je na stránke https://bratislavskevianoce.sk do 5.1.2024 a jeho výsledky pomôžu pri príprave budúcoročných trhov.

 

Bezkontaktné platby pomôžu Centru MEMORY

Vďaka Slovenskej sporiteľni a jej službe GoodPay môže každý návštevník a návštevníčka trhov pohodlne a bezpečne platiť v každom stánku bezkontaktne. Za 20 tisíc bezkontaktných platieb na Hlavnom a Staromestskom vianočnom trhu prisľúbila Nadácia Slovenskej sporiteľne venovať 10 tisíc eur Centru MEMORY, ktoré pomáha ľuďom s poruchami pamäti a s Alzheimerovou chorobou. „Je mi obrovským potešením, že už dnes môžeme konštatovať prekročenie stanoveného limitu 20 tisíc transakcií a teda aj potvrdiť finančnú podporu pre Centrum MEMORY. Ďakujeme všetkým návštevníčkam a návštevníkom vianočných trhov, ktorí zvolili bezhotovostnú platbu a zároveň tak pomohli prispieť na dobrú vec,“ uviedla Barbara Henterová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

 

Do programu pribudol folklór aj posunkovanie

Na Františkánskom námestí sa počas Bratislavských Vianoc konalo 27 podujatí, z toho 10 bolo tlmočených do slovenského posunkového jazyka. Na pódiu vystúpilo viac ako 300 účinkujúcich – známe i začínajúce kapely, autori a autorky kníh pre deti a dospelých, folklórne súbory aj žiaci a žiačky základných umeleckých škôl. Program BKIS organizovalo aj v Klariskách či Sade Janka Kráľa. Adventný program sa ale počas uplynulých týždňov konal na území celého hlavného mesta - tento rok sa doň zapojili viaceré mestské organizácie a po prvýkrát aj všetkých 17 mestských častí. Záver Bratislavských Vianoc na Františkánskom námestí bude patriť koncertu Sendreiovci Gypsy Band. Ich vystúpenie je naplánované na sobotu 23.12. o 19:30. Kompletnú programovú ponuku nájdete na www.bratislavskevianoce.sk

Sviatočné Rande s mestom

Aj medzi sviatkami môžete spoznávať históriu hlavného mesta so sprievodcami a sprievodkyňami BKIS. Ponuka komentovaných prehliadok Rande s mestom je určená širokej verejnosti, rodinám s deťmi, ale aj nevidiacim a slabozrakým či Nepočujúcim. Vychádzky sú bezplatné, stačí sa na ne prihlásiť na www.bkis.sk/randesmestom.

  • RANDE S MESTOM PRE NEVIDIACICH

19.12. | 13:00 | Dóm sv. Martina a kúzlo Vianoc v Prešporku | sprevádza Andrea Turanská
30.12. | 14:00 | Silvestrovský Sad Janka Kráľa | sprevádza Ľubomíra Černáková

  • RANDE S MESTOM PRE NEPOČUJÚCICH

23.12. | 14:00 | Primaciálny palác a vianočný mier | sprevádza Katarína Králiková
28.12. | 14:00 | Odvaha, šťastie, moc a veľa slávy – najbohatšie rody Bratislavy | sprevádza Pavel Šimove

  • RANDE S MESTOM PRE VEREJNOSŤ

23.12. | 14:00 | Za čarovným jedlom Vianoc | sprevádza Zuzana Babušiak Petrášová
31.12. | 14:00 | Silvestrovská | sprevádza Ľubomíra Černáková

  • RANDE S MESTOM PRE RODINY S DEŤMI

24.12. | 14:00 | Kým príde Ježiško | sprevádza Karin Stašková

 

Stromčeky Vianočného lesa majú nový domov

Počas Bratislavských Vianoc ste na Primaciálnom námestí mohli vidieť 36 stromčekov, ktoré vyzdobili deti zo základných, umeleckých a špeciálnych škôl. V týchto dňoch si ich preberajú zástupcovia a zástupkyne domovov sociálnych služieb či zariadení, kde sviatky trávia ľudia bez domova. Navrhnúť, kam poputujú stromčeky Vianočného lesa, mohla opätovne aj verejnosť. „Stromček by som chcela venovať mamičke Petre so 4 malými deťmi,“ ozvala sa prostredníctvom formulára Lucia. Niektoré zo stromčekov tak budú tešiť aj rodiny, ktoré by si kúpu vianočného stromčeka nemohli finančne dovoliť. 

„Mám veľkú radosť z toho, že naše vianočné trhy sa tešia veľkej návštevnosti a že pre Bratislavčanov, Bratislavčanky ale aj návštevníkov nášho krásneho mesta sú opäť miestom plánovaných, ale aj náhodných stretnutí, na ktorých sa na seba usmievame a úprimne si navzájom prajeme krásne Vianoce. Základným leitmotívom vianočných sviatkov nie je len rodinná pohoda či štedrovečerný stôl, ale aj spolupatričnosť a pomoc druhým. O to viac som rád, že naše trhy okrem fantastického kultúrneho programu a pestrej ponuke stánkov majú opäť aj veľký charitatívny rozmer. Pomoc pre ľudí s Alzheimerovou chorobou, ale rovnako tlmočenie viacerých podujatí do posunkového jazyka, či komentované prehliadky mesta pre nepočujúcich, nevidiacich a slabozrakých, a tiež pre ľudí s pohybovým znevýhodnením, je krásnym dôkazom toho, že Bratislava je skutočne mestom pre všetkých. Želám všetkým Šťastné a Bratislavské. Užívajte si vianočné trhy aj ďalšie dni. Verím, že si tu každý nájde tú pravú sviatočnú oázu pokoja a radosti,“ uzatvoril primátor hlavného mesta Matúš Vallo. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, Foto: Adam Kováč
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies