AKTUALIZUJEME: Izrael vo vojnovom stave: premiér Benjamin Netanjahu sľubuje nepriateľovi "nepoznané následky"

NETKY.SK • 7 Október 2023, 14:00 • 2 min
AKTUALIZUJEME: Izrael vo vojnovom stave:  premiér Benjamin Netanjahu sľubuje nepriateľovi "nepoznané následky"

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi a uviedla, že útočí na ciele v pásme Gazy. Izraelská záchranná služba Magen David Adom oznámila, že na juhu krajiny prišla o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych inforácií Benjamin Natanyahu premiér štátu Izrael sa prihovoril obyvateľom Izreaelu so slovami.

"Obyvateľia Izraelu sme vo vojne! Nie v nejakej operácii Hamasu, ale vo vojne. Toto ráno Hamas spustil vražedný útok na Izrael a jeho obyvateľov. V tejto situácii sme sa ocitli od skorých ranných hodín. Zvolal som hlavných predstaviteľov bezpečnosti a v prvom rade ich poveril vyčitením všetkých zasiahnutých dedín od teroristov, ktorí sa infiltrovali na naše územie. Okrem toho som nariadil širokú výzvu pre záložníkov, aby sa bránili takým rozsahom sily, o akom nepriateľ nemá tušenie. Nepriateľ zaplatí cenu, akú do teraz nepoznal. Medzičasom žiadam obyvateľov aby striktne poslúchli nariadenia z armády, kým túto vojnu nevyhráme. A my zvíťazíme!"

 

Medzičasom počet obetí sa zvíšil na 300 mŕtvych zabitých od hnutia Hamas a 1590 zranených, mnohí ťažško, uvádzajú zdravotnícke organizácie Izrael. Predpokladá sa, že tieto čísla budú s istotou narastať. 

 

Izrael potvrdil, že civilisti a vojaci boli unesení a zavlečení do Gazy, ale neuviedol ich číslo. Desiatky sa obávajú, že ich bude zadržiavať teroristická skupina, vrátane detí a starších ľudí. 

 

Vojenský hovorca teroristickej skupiny Abu Ubaida vo vyhlásení pre televíziu Al-Aksá z Hamasu tvrdí, že počet rukojemníkov zajatých v Gaze je „mnohonásobne väčší, než si Netanjahu myslí“, a že sú zadržiavaní na rôznych miestach v celom pobrežnom pásme. .
Hovorca tiež nalieha na Izrael, aby nerobil „chybné kalkulácie“ a dodal, že „čokoľvek sa stane ľuďom v Pásme Gazy, stane sa [rukojemníkom]“.
Izrael teraz čelí hlbokej kríze po tom, čo bol svedkom hrdinstva militantov Hamasu, hovorí Abu Ubaida a dodáva, že izraelskí vojaci pred nimi padli „ako kobylky“.
Sľubuje, že Hamas bude pokračovať v prebiehajúcej operácii na všetkých frontoch.


Palestínski ozbrojenci z Pásma Gazy zahájili rozsiahly útok na Izrael, ktorý si doteraz vyžiadal 22 mŕtvych a najmenej 300 zranených. Vypálili desiatky rakiet, ako veľakrát v minulosti. Tentokrát však Izraelčania prekvapili aj vpádom kománd na ich územie.

 

Nálety na Gazu

 

Izrael odpovedal náletmi na Gazu a hovorí o vojne, minister obrany Joav Gallant schválil povolanie záložníkov. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že je vo vojne. Nepriateľ podľa neho pocíti doteraz nepoznané následky.

Izraelské obranné sily (IDF) hlásili, že na územie Izraela preniklo z pásma Gazy viacero ozbrojených Palestínčanov. „Obyvatelia v oblasti okolo pásma Gazy boli požiadaní, aby zostali vo svojich domovoch,“ uviedli IDF na sociálnej sieti X.
Očití svedkovia podľa AFP hlásili streľbu v uliciach. To, ako sa útočníkom z pásma Gazy podarilo prekročiť prísne strážené hranice, nebolo bezprostredne známe.

 

Vyhlásený bol vojnový stav

 

Izraelská armáda v Jeruzaleme aktivovala sirény varujúce pred leteckými útokmi a uviedla, že útočí na ciele v pásme Gazy.
Izraelská záchranná služba Magen David Adom oznámila, že na juhu krajiny prišla o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia. Agentúra DPA informuje, že raketový útok zasiahol dom v Tel Avive.

 

Izraelská armáda vyhlásila vojnový stav v reakcii na sobotňajšie hromadné útoky na izraelské územie z pásma Gazy.

 

„Občania Izraela, sme vo vojne,“ uviedol Izraelský premiér Benjamin Netanjahu  vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive. Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí. „Sme vo vojne a zvíťazíme v nej,“ vyhlásil premiér.

 

 

 

 "Čo je veľa, to je veľa"

 

Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. "Čo je veľa, to je veľa," uviedol Dajf vo svojom vyhlásení, píše AP. Palestínčanov vyzval, aby sa zapojili do boja. Reuters uviedol, že svedok hlásil výbuchy v centrálnej časti pásma a v meste Gaza. Izraelská armáda uviedla, že nasadila desiatky lietadiel.

Armáda po rannom palestínskom útoku začala operáciu Železné meče a mobilizuje desaťtisíce príslušníkov záloh, povedal médiám hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Letecký úder na Pásmo Gazy podľa ozbrojených síl cielia na miesta využívané radikálnou skupinou Hamas, ktorá operáciu proti Izraelu vedie. Agentúra AFP informovala, že stovky ľudí sa predtým vydali na útek zo svojich domov na severovýchode Pásma Gazy smerom hlbšie do oblasti ležiacej medzi Izraelom a Egyptom.

 

Dramatické udalosti zjednotili izraelskú politickú scénu, lídri opozičných strán v parlamente v spoločnom vyhlásení vyjadrili podporu armáde a vyzvali medzinárodné spoločenstvo, aby odsúdilo palestínsky "terorizmus".

"V takýchto dňoch v Izraeli nie je žiadna opozícia a koalícia," uviedli zástupcovia štyroch strán. 

Zdroje:

https://hnonline.sk/svet/96108588-hamas-spustil-necakany-uder-izrael-je-pod-raketovym-utokom-mesta-prepadli-komanda-hlasia-22-mrtvych

https://www.startitup.sk/na-izrael-utoci-hamas-5-000-rakiet-a-strelba-v-uliciach-vyhlasili-vojnovu-pohotovost/

https://www.noviny.sk/zahranicie/842893-zacala-nova-vojenska-operacia-proti-izraelu-reaguju-mobilizaciou-zaloznikov

https://www.interez.sk/izrael-zasiahlo-v-sobotu-rano-5-000-rakiet-zautocili-na-nich-teroristi-z-hamasu-vyhlasili-vojnovy-stav/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: profimedia, timesofisrael.com, FOTO/VIDEO: Citizens of Israel, Videol youtube: Bloomberg Television
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies