Bratislavčania majú dôvod na radosť, enkapsulácia skládky vo Vrakuni je o krok bližšie k realizácii!

NETKY.SK • 20 November 2020, 10:56 • 2 min
Bratislavčania majú dôvod na radosť, enkapsulácia skládky vo Vrakuni je o krok bližšie k realizácii!

BRATISLAVA - Sanácia skládky v bratislavskej Vrakuni získala po deviatich mesiacoch stavebné povolenie mestskej časti Ružinov.

slovakia

left justify in out

Na sociálnej sieti o tom informoval starosta Ružinova Martin Chren. "Takmer rok trvalo komplikované stavebné konanie na projekt sanácie toxickej skládky odpadu po bývalej Dimitrovke (Chemické závody Juraja Dimitrova). Jedy z tejto skládky, kam kedysi len tak na kopu vynášali sudy nebezpečných látok, otravujú podzemné vody a začínajú už ohrozovať pitnú vodu Žitného ostrova," uviedol starosta s tým, že stavebné konanie, ktoré sa začalo koncom februára blokovali samotní majitelia pozemkov, kde štát z dôvodu sanácie začal vyvlastňovacie konanie.

 

 

Sanáciu skládky zaplatí EÚ

Starosta zároveň uviedol, že sanáciou sa iba zakonzervuje odpad tak, aby z nej prestali unikať toxické látky do pôdy a neohrozovali tak slovenskú zásobáreň pitnej vody. Podotkol, že toto riešenie však nie je ideálne, pretože sa nevyčistí kontaminovaná pôda v jej okolí.

 

img

 

Dodal, že tento projekt bude stáť desiatky miliónov eur, pričom Slovensko využije finančné zdroje poskytnuté Európskou úniou. 

 

img

 

Skládka vo Vrakuni vznikla medzi rokmi 1966 až 1979, keď do Mlynského ramena Malého Dunaja ukladali odpady z Chemických závodov Juraja Dimitrova v Bratislave.

 

Prečítajte si tiež: Pitná voda v Bratislave je ohrozená, natekajú do nej karciogénne látky

 

Enkapsulácia je iba čiastočné riešenie

Za skládku prevzalo koncom roka 2016 zodpovednosť Ministerstvo životného prostredia SR. Vysúťažená cena za sanáciu je 30 miliónov eur bez DPH a envirorezort na ňu využije prostriedky z európskych fondov.

 

img

 

Pri sanácii skládky bude použitá metóda enkapsulácie, ktorou sa obsah skládky zaizoluje od okolitého prostredia. Vybuduje sa podzemná tesniaca stena a nepriepustné prekrytie povrchu skládky.

 

Súčasťou sanácie bude aj čerpanie a čistenie kontaminovaných podzemných vôd v okolí skládky. Ide o dočasný proces, ktorého životnosť je 30 až 50 rokov.

 

Mohlo by vás zaujímať: EP bude sledovať kauzu skládky toxických odpadov v bratislavskej Vrakuni



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies