AKTUALIZÁCIA: Na protestoch došlo k zraneniu policajta z antikonfliktného tímu

NETKY.SK • 5 August 2021, 10:46 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Na protestoch došlo k zraneniu policajta z antikonfliktného tímu

BRATISLAVA - Protesty pokračujú. Zasahovali ťažkoodenci. Brata Mariana Kotlebu musela sanitka previezť do nemocnice. Došlo tiež k zraneniu jednej ženy. Organizátor vyzval demonštrantov k nekonfliktnému a kultivovanému správaniu.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 5. augusta 15:30

Marian Kotleba si na chvíľu odbehol a išiel za bratom Marekom do nemocnice. Podľa záchranárov nie je v ohrození života.

 

Podľa Tv Joj však došlo k zraneniu policajta z antikonfliktného tímu. Dvoch hlavných lídrov Občianskeho tribunálu zobrali na Obvodné oddelenie policajného zboru. 

 

Jaroslava Naďa neopustil humor
"To ten Naď. To on dal rozkaz stíhačkám, aby nahnali mraky nad Bratislavu, šak nikde inde neprší," vyjadril sa na proteste jeden z rečníkov. "Poradíme vietor, dážď, kde má pršať a kedy pršať," úsmevne zareagoval minister obrany Jaroslav Naď.

 

 

Na Hodžovom námestí organizuje protest štrajkový výbor O nás. Dištancuje sa od Občianskeho tribunálu. Protestovať plánujú minimálne do 15. augusta. Pred budovou Národnej rady budú zrejme aj spať. Prezidentka je vraj ochotná s nimi rokovať.

 

Dôjde k rospusteniu protestov?

Bratislavské Staré Mesto je v prípade potreby pripravené dnešné protesty rozpustiť. Informoval o tom hovorca Starého Mesta Matej Števove: „Zástupcovia mestskej časti priebeh protestov monitorujú v súčinnosti so štátnou políciou a v prípade, že nastanú skutočnosti, ktoré by viedli k zákazu zhromaždenia, ako je napríklad páchanie trestných činov, podnecovanie k násiliu alebo potláčaniu základných ľudských práv, je mestská časť pripravená zhromaždenie rozpustiť." 

 

„Na základe dohody zo stredajšieho koordinačného stretnutia so zástupcami krajského riaditeľstva Policajného zboru urobilo v rámci bezpečnosti Staré Mesto niekoľko opatrení vrátane uzatvorenia priľahlej Prezidentskej záhrady, a aj naďalej intenzívne komunikujeme s políciou," dodal Števove.

 

Aktualizácia 5. augusta 13:30

Organizátor vyzval demonštrantov, aby sa správali kultivovane a nevyvolávali konflikty.

 

img

 

Hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec porozprával o dvoch incidentoch, ktoré spôsobili odklon mestskej hromadnej dopravy: "Prvý sa týkal zablokovanej Panónskej ceste, kde bola v čase od 10:54 do 11:14  obmedzená doprava, a teda aj premávka autobusových liniek 91, 93 a 94." 

 

Dodal, že pre druhú blokáciu komunikácie na Hodžovom námestí, ktorá trvala od 12:17 do 12:31, bol nútený DPB na nevyhnutný čas prerušiť premávku liniek 203, 207 a 212.

 

img

 

V prípade zmeny situácie v uliciach Bratislavy je DPB pripravený v súčinnosti s políciou opäť odkloniť všetky dotknuté linky a vypraviť záložné vozidlá, vďaka ktorým posilní jednotlivé spoje. „Premávku MHD momentálne koordinuje mimoriadne posilnený tím pätnástich dispečerov, a to priamo v teréne aj v centrále DPB."

 

 

Aktualizácia 5. augusta 12:30

Po Kotlebovho brata prišla sanitka. Sedel v aute a začal sa sťažovať na to, že mu je zle a potrebuje pomoc. Šéf ĽSNS Marian Kotleba stál pred sanitkou. Nakoniec ho previezli do nemocnice.

 

Protestujúci kričia heslá, ako napríklad „slobodu“ a „my sme tu doma“. K Prezidentskému palácu dorazila sanitka, pretože došlo k zraneniu jednej ženy. Demonštranti chceli zablokovať aj cestu pred STU na Námestí slobody. Ťažkoodenci ich však vytlačili na chodník a doprava je prejazdná.

 

Aktualizácia 5. augusta 12:00

Podľa TV joj došlo k situácii, kedy Marian Kotleba blokoval dopravu vlastným telom. O niečo neskôr člena ĽSNS predviedli policajti na oddelenie do Petržalky. Proti prívržencom Kotlebovej strany, ktorí blokovali dopravu, zasiahli ťažkoodenci. 

 

Polícia sprostredkovala informácie na sociálnej sieti. Krátko pred 11.00 h sa približne 12 motorových vozidiel pokúsilo blokovať premávku na Panónskej ulici v smere do mesta. Po príchode hliadok PZ na miesto vodiči viacerých vozidiel uposlúchli výzvy policajtov a v jazde pokračovali. Premávka bola sprejazdnená v ľavom jazdnom pruhu krátko pred 11.15 h. Na mieste zostali stáť tri motorové vozidlá, s vodičmi ktorých v súčasnosti komunikujú príslušníci PZ.

 

Aktualizácia 5. augusta 11:20

Pred Grasalkovičovým palácom je približne 200 ľudí. Demonštranti prišli vyjadriť nespokojnosť s protipandemickými opatreniami a očkovacou stratégiou. Dorazili ťažkoodenci, ktorých menší dav ľudí okamžite vypískal. Protest je naďalej pokojný.

 

Približne o pol jedenástej dorazila dodávka Na Námestie slobody. Priviezla členov strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Podľa Tv Joj chce Šéf ĽSNS Marian Kotleba zablokovať viacero dopravných uzlov v Bratislave.

 

Pôvodná správa

Na mieste sa nachádza veľký počet policajtov. Dopravná situácia je plynulá. Dnes sú v Bratislave avizované dva protesty. Jeden sa začal o 8:00 na Hodžovom námestí pred Grasalkovičovým palácom, kde sa nahrnulo približne 50 ľudí. Druhý protest by sa mal konať pred Úradom vlády SR na Námestí slobody.

 

 

Bratislavskí policajti bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta od ranných hodín monitorujú a priebežne vyhodnocujú. Doterajší priebeh zhromaždenia na Hodžovom námestí je bez prípadov narušenia verejného poriadku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies