Bosna: Voda zaplavila aj mínové polia

NETKY.SK • 25 Jún 2010, 10:07 • 2 min
Bosna: Voda zaplavila aj mínové polia

Bosna: Voda zaplavila aj mínové polia

slovakia

left justify in out

Záplavy v Bosne tento týždeň pripravili o domov tisícky ľudí. Voda však okrem domov, mostov a úrody zmyla aj mínové polia z čias bosnianskej vojny a vyvolala tak v krajine aj oveľa väčšie obavy.
      Od skončenia vojny v roku 1995 sa miestne úrady usilovali urobiť maximum pre odstránenie asi milióna pozemných mín, ktoré nastražili znepriatelené strany alebo aspoň pre označenie zasiahnutých oblastí.   Čo však v prípade, keď sa zem pohne? Zakaždým, keď voda opadne, sa geografia trochu zmení a ak sa tam nachádzali nejaké míny, tak skončili niekde inde," uviedol Antun Sinkovič, kontrolór kvality v bosnianskom odmínovacom centre.
      Na konci občianskej vojny      bola OSN nútená odhadnúť počet mín v krajine, pretože znepriatelené krajiny - Moslimovia, Chorváti a Srbi - si evidenciu viedli iba zriedka. Na základe medzinárodnej dohody sa predpokladalo, že Bosnu možno vyhlásiť za odmínovanú krajinu v marci 2009. Napokon sa však krajine udelilo ďalších desať rokov na to, aby odstránila zvyšných 220.000 mín a ďalšiu nevybuchnutú muníciu. Úrady v krajine priznali, že viac ako 1550 kilometrov štvorcových územia krajiny je naďalej zamínovaných.
      Od skončenia vojny si míny vyžiadali 1700 obetí vrátane 497 mŕtvych. Iba v roku 2009 zomrelo na následky mín deväť ľudí a 19 ďalších utrpelo zranenia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies