Boris Zala: EÚ sa nemôže otvoriť natoľko, aby uživila miliardovú Afriku

NETKY.SK • 29 Apríl 2015, 14:29 • 2 min
Boris Zala: EÚ sa nemôže otvoriť natoľko, aby uživila miliardovú Afriku

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes dopoludnia v rámci rozpravy s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom požiadali lídrov oboch inštitúcií EÚ o prijatie konkrétnych opatrení na zastavenie vysokej úmrtnosti migrantov a utečencov v Stredozemnom mori.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) našlo smrť v Stredomorí len za posledný mesiac viac ako 1600 ľudí.

 

Europoslanec Boris Zala (Smer-SD) ako člen zahraničnopolitického výboru EP upozornil, že výsledky mimoriadneho summitu EÚ o migrácii sú len prvými krokmi na riešenie komplexnej situácie. Ocenil, že sa krajiny EÚ dohodli na zvýšenom počte lodí a finančných zdrojov na záchranu ohrozených ľudí, ale únia podľa neho musí ísť ďalej, napríklad vytvoriť spoločnú a jasnú azylovú politiku.

 

"EÚ musí informovať africké krajiny o tom, aby ich obyvatelia vedeli, aká je aktuálna azylová politika únie, a nevydávali sa na dobrodružné cesty. Ľuďom, ktorí trpia v núdzi, treba pomôcť, ale nie je možné otvoriť Európu tak, aby uživila miliardovú Afriku," opísal situáciu Zala.

 

Dodal, že druhý výrazný krok, na ktorý sa musí zamerať EÚ, je stabilizácia situácie v niektorých afrických krajinách, najmä krajinách na severe Afriky, čo nebude jednoduché, pretože ide o komplexný vojenský, geopolitický a ekonomický problém.

 

Na otázku TASR, ako môže pomôcť EP v tejto oblasti, Zala spresnil, že úlohou zákonodarného zboru EÚ je vytvárať právne rámce, v ktorých sa môže pohybovať zahraničnopolitická služba únie, a tiež uvoľňovať príslušné fondy, aby boli k dispozícii na rýchle riešenie krízových situácií.

 

"Chcem upozorniť, že je to výzva pre absolútne jednotnú azylovú a imigračnú politiku EÚ. Nie je možné, aby záťaž preberali iba Taliansko, Grécko či Malta, ide tu o problém celej Európskej únie," upozornil Zala. V tejto súvislosti dodal, že ani Slovensko sa nemôže vyhýbať prijímaniu migrantov. Pripomenul, že SR má serióznu azylovú politiku, ale zrejme bude narastať tlak na prijímanie väčšieho množstva azylantov aj na naše územie.

 

Juncker dnes pred europoslancami uviedol, že EÚ zvýšila rozpočtové zdroje určené pre námornú misiu Triton na sumu 120 miliónov eur ročne. Táto suma podľa neho zodpovedá rozpočtu, ktorý mala predošlá misia Mare Nostrum pod vedením Talianska. Jej zrušenie, ako priznal Juncker, bolo veľkou chybou a stálo mnoho ľudských životov.

 

Juncker dodal, že agentúra EÚ na ochranu vonkajších hraníc (Frontex) má v prípade potreby mandát na to, aby mohla zasahovať aj v medzinárodných vodách, nielen vo výsostných vodách členských krajín EÚ, ako zaznievajú mnohé kritické hlasy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies