VIDEO K masívnemu útoku na filipínsku katedrálu sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 28 Január 2019, 06:41 • 2 min
VIDEO K masívnemu útoku na filipínsku katedrálu sa prihlásil Islamský štát

MANILA - Džihádistická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k nedeľňajšiemu bombovému útoku na katolícku katedrálu na juhu Filipín.

slovakia

left justify in out

Dvojitý bombový útok na katedrálu na ostrove Jolo si vyžiadal najmenej 18 mŕtvych a vyše 80 zranených. Išlo o jeden z najsmrtiacejších útokov na prevažne moslimskom juhu Filipín za posledné roky.

 

Prvá mohutná explózia, ku ktorej došlo počas nedeľňajšej omše, otriasla kostolnými lavicami a rozbila okná budovy. Krátko nato nasledoval druhý výbuch, ktorý usmrtil vojakov zhromažďujúcich sa pred katedrálou

 

 

K útoku sa prihlásili džihádisti z takzvaného Islamského štátu. Podľa nich sa vo vnútri katedrály a priľahlom parkovisku odpálili dvaja samovražední atentátnici opásaní výbušninami.

 

O vyhlásení IS informovala americká organizácia SITE Intelligence Group, ktorá sa špecializuje na monitorovanie džihádistickej internetovej propagandy.

 

img

 

Medzi 18 obeťami sú podľa informácií filipínskej armády piati vojaci, jeden príslušník pobrežnej stráže a 12 civilisti.

 

Ostrov Jolo dlhodobo sužuje prítomnosť militantov zo skupiny Abú Sajjáf napojenej na IS. Jej členovia už roky páchajú bombové útoky, vraždy a únosy s cieľom vytvoriť nezávislú islamskú enklávu na prevažne katolíckych Filipínach.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies