Bolívia: Evo Morales zrejme v nedeľu získa tretí prezidentský mandát

NETKY.SK • 11 Október 2014, 09:36 • 2 min
Bolívia: Evo Morales zrejme v nedeľu získa tretí prezidentský mandát

LA PAZ - Bolívijský prezident Evo Morales je takmer istým víťazom nedeľňajších prezidentských volieb, v ktorých získa bezprecedentný tretí mandát. Stal sa žijúcou legendou, sú po ňom pomenované štadióny, trhy, školy, štátne podniky a dokonca aj dedina, napísala dnes tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Prvý domorodý prezident využil už dávnejšie svoj obyčajný pôvod, antiimperialistickú rétoriku a konsolidáciu kontroly svojho Hnutia za socializmus (MAS) nad štátnymi inštitúciami. Za to, že zotrváva pri moci, však vďačí aj hospodárskej a politickej stabilite krajiny, zdôraznila AP.
      

Odkedy sa Morales v roku 2006 prvýkrát ujal funkcie, rast cien tovarov zvýšil zisky z exportu deväťnásobne. Krajina zhromaždila devízové rezervy vo výške 15,5 miliardy dolárov a hospodársky rast dosahuje v priemere päť percent ročne, čo je viac, ako je priemer v regióne. Morales využil tieto príjmy na štátnu pomoc rodinám s deťmi a starým ľuďom, v dôsledku čoho sa pol milióna Bolívijčanov dostalo z chudoby.
      

Prieskumy predpovedajú, že 55-ročný Morales hravo vyhrá voľby. Podľa najnovšieho prieskume inštitútu Equipos Mori, zverejneného 3. októbra, by ho volilo 59 percent opýtaných. To je o približne 40 percent viac ako najbližšieho z jeho štyroch vyzývateľov, podnikateľa Samuela Doriu Medinu.
      

Podľa politického analytika z univerzity v La Paze, Marcela Silvu, je Moralesovým cieľom v nedeľu prekonať volebný úspech z roku 2009, v ktorom získal 64 percent hlasov. A tiež udržať si dvojtretinovú kontrolu v oboch komorách parlamentu, čo by mu umožnilo zmeniť ústavu, aby mohol byť volený bez obmedzenia.
      

V súčasnosti mu ústava povoľuje iba dva päťročné mandáty. Súd však vlani rozhodol, že sa jeho prvý mandát neráta vzhľadom na predchádzajúcu novelu ústavy. Morales zatiaľ nepovedal, či sa bude uchádzať o štvrtý mandát, uviedol len, že rešpektuje ústavu. V nedeľu si Bolívijčania budú voliť aj nový parlament: 130 členov dolnej komory a 36-členný Senát.
     

Napriek ekonomickým úspechom krajiny zostáva Bolívia jednou z najchudobnejších krajín Južnej Ameriky a mnohí ekonómovia si myslia, že je priveľmi závislá na svojich prírodných zdrojoch. V prvej polovici tohto roku predstavoval zemný plyn a nerasty 82 percent jej ziskov z exportu.

      

Agentúra AP upozornila, že podľa odhadov tvorí asi sedem percent HDP tieňová ekonomika, najmä produkcia koky. Morales podporuje jej tradičné využívanie a tvrdí, že presadzuje nulovú toleranciu kokaínu. Skutočnosť je však iná, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies