Boli by ste za alebo proti dekriminalizácii marihuany? Vláda v tom má jasno!

NETKY.SK • 29 September 2020, 07:21 • 2 min
Boli by ste za alebo proti dekriminalizácii marihuany? Vláda v tom má jasno!

BRATISLAVA – Koaličné strany Za ľudí, Sloboda a Solidarita (SaS) a hnutie Sme rodina sú za zmenu trestov za držbu a užívanie marihuany.

slovakia

left justify in out

Pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) však nie je táto otázka „témou“, pretože nie je zakotvená v Programovom vyhlásení vlády SR. Vyplýva to z odpovedí, ktoré agentúre SITA poskytli všetky oslovené strany a hnutia.

 

Pokus o dekriminalizáciu marihuany

Otvorenie diskusie na tému dekriminalizácie marihuany iniciovala europoslankyňa za stranu SaS Lucia Duriš Nicholsonová, čo si našlo podporu aj u samotnej prezidentky Zuzany Čaputovej.

 

Prečítajte si viac: Malé množstvo drogy by za určitých podmienok mohlo byť len priestupkom

 

"Tolerujeme tradičných alkoholikov, ale tých, ktorí si namiesto borovičky zapália marihuanovú cigaretu, považujeme za kriminálnikov a posielame ich do väzenia. V drvivej väčšine prípadov ide o mladých ľudí, ktorí sa do života len rozbiehajú," uviedla Nicholsonová vo svojom statuse na Facebooku.

 

Dodala, že tresty za držbu marihuany sú disproporčné v porovnaní za tresty násilných trestných činov. "Je načase o tom začať seriózne diskutovať. Toto by malo byť o zdravom rozume a nie o boji medzi konzervatívcami a liberálmi," skonštatovala europoslankyňa. 

 

 

Hnutie Sme rodina uviedlo, že dekriminalizáciu trestov za držbu marihuany nepodporí, je však za úpravu trestov.

 

„Sme za to, aby sa všetko meralo jedným metrom. Sme napríklad za väčšie postihy pre alkohol za volantom. Nebudeme mať o tom problém diskutovať s pani ministerkou Kolíkovou,“ dodalo hnutie.

 

img

Peter Bubla z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR informoval, že Mária Kolíková (Za ľudí) má v pláne komplexne prehodnotiť tresty vo vzťahu k závažnosti trestných činov.

 

Súvisiaci článok: Prezidentka udelila milosť mužovi s marihuanou, ktorý mal pôvodne dostať 12 rokov

 

„Na slabých páchateľov chceme byť tolerantnejší. Na organizovanú a závažnú kriminalitu byť aj prísnejší. Táto úloha je určená na ďalší rok,“ dodala.

 

img


Nižšie tresty za držbu sušiny
Strana SaS sa k dekriminalizácii užívania marihuany hlásila už vo svojom volebnom programe. Ako však uviedol hovorca strany Ondrej Šprlák, momentálne záleží na dohode v koalícii.

 

Pre Liberálov je dôležité, aby sa našlo riešenie, akým by sa užívateľ marihuany mohol dostať k rastline pre vlastnú spotrebu bez toho, aby musel podporovať nelegálny obchod.

 

img

 

„V programe sme dokonca mali aj to, že chceme upraviť tresty za priestupky spáchané držbou marihuany tak, že v prípade zadržania množstva menšieho ako dva gramy sušiny budeme tento priestupok riešiť jej konfiškáciou a dohovorom na mieste,“ uzavrela SaS v stanovisku.

 

Kotlebovci sú zásadne proti 
Strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) považuje debatu o zmene trestov za držbu a užívanie marihuany za zástupnú diskusiu, ktorá odvádza pozornosť od kľúčových tém.

 

Za najdôležitejšie považujú riešenie boja s hospodárskou krízou a prijímanie opatrení na zlepšenie života ľudí. „Prijímaniu opatrení ako sú zmeny v interrupciách či v protidrogovej politike štátu treba poctivú celospoločenskú diskusiu, ktorá zatiaľ neprebehla, takisto ani žiaden spomínaný návrh zákona v parlamente neevidujeme,“ dodala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

 

Mohlo by vás zaujímať: Marihuana ako liek proti koronavírusu?

Hovorca Kotlebovcov - Ľudovej strana Naše Slovensko Ondrej Ďurica informoval, že v strane nikdy nepodporia žiadne zmeny v legislatíve v súvislosti s držbou a užívaním marihuany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies