Putin žiada o zrušenie sankcií. Čo za to ponúka?

NETKY.SK • 27 Máj 2022, 06:00 • 2 min
Putin žiada o zrušenie sankcií. Čo za to ponúka?

MOSKVA - Ruský prezident sa rozprával o súčasnej situácii počas telefonátu s talianskym premiérom Mariom Draghim.

slovakia

left justify in out

Moskva je pripravená „výrazne prispieť“ k odvráteniu hroziacej potravinovej krízy, ak Západ odvolá sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s vojenskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

 

img

 

„Vladimir Putin zdôraznil, že Ruská federácia je pripravená výrazne prispieť k prekonaniu potravinovej krízy vývozom obilia a hnojív pod podmienkou zrušenia politicky motivovaných obmedzení zo strany Západu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení zverejnenom po telefonáte ruského a talianskeho lídra.

 

Vo vyhlásení tiež uviedli, že Putin hovoril aj o krokoch na zaistenie bezpečnej lodnej dopravy, vrátane každodenného otvárania humanitárnych koridorov, ktoré umožňujú vyplávanie civilných lodí z prístavov v Azovskom a Čiernom mori. Toto však podľa Kremľa obmedzuje ukrajinská strana.

 

Prečítajte si tiež: V Maďarsku natankujú lacnejšie už len domáci. Zahraničné autá majú smolu!

 

Putin okrem toho označil obvinenia, že Rusko je zodpovedné za problémy s dodávkami potravín na celosvetovom trhu, za nepodložené.

 

img

 

Talianska vláda v osobitnom vyhlásení uviedla, že telefonát Draghiho s Putinom „bol venovaný vývoju situácie na Ukrajine a snahám o nájdenie spoločného riešenia pre prebiehajúcu potravinovú krízu a jej dôsledky na najchudobnejšie krajiny sveta“.

 

Viaceré štáty uvalili na Rusko bezprecedentné sankcie po tom, ako ruský prezident nariadil 24. februára vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Tieto sankcie, ako i vojenské operácie, narušili dodávky hnojív, pšenice a ďalším komodít z Ruska a z Ukrajiny. Tieto dve krajiny pritom produkujú až 30 percent celosvetových dodávok pšenice, pripomína AFP.

 

Možno vás zaujme: Kličko varoval pred hlavným cieľom Rusov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies