Bojovníci Islamského štátu zadržali dodávku zbraní určenú Kurdom

NETKY.SK • 22 Október 2014, 06:38 • 2 min
Bojovníci Islamského štátu zadržali dodávku zbraní určenú Kurdom

DAMASK - Bojovníci Islamského štátu (IS) zhabali najmenej jednu tajnú dodávku zbraní, ktoré zhodili lietadlá koaličných síl vedených Spojenými štátmi a ktoré boli určené na pomoc Kurdom bojujúcim proti extrémistickej organizácii v sýrskom pohraničnom meste Kobané. Tlačovú agentúru AP o tom dnes informovali aktivisti.

slovakia

left justify in out

Dodávka zbraní obsahovala ručné granáty, muníciu a raketomety, ukazuje video zverejnené mediálnou skupinou lojálnou Islamskému štátu. Video je podľa agentúry AP autentické. Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktorá sa opiera o informácie od siete aktivistov priamo v teréne, uviedla, že militanti zadržali najmenej jednu dodávku zbraní.
      

Dodávky zbraní zhodili v pondelok skoro ráno Kurdom v ťažko skúšanom sýrskom meste Kobané, ktoré sa nachádza pri hranici s Tureckom. Militanti z IS sa pokúšajú dobyť mesto už mesiac a vedú tam s kurdskými bojovníkmi kruté boje. Situácia prinútila približne 200.000 ľudí ujsť z oblasti do Turecka. Kým Kurdi vedú pozemné boje, koalícia pod vedením USA útočí na militantov zo vzduchu. Verní stúpenci Islamského štátu dnes v sociálnych médiách zverejnili štipľavé odkazy Spojeným štátom ako "Ďakujeme vám" a tiež jednu fotografiu s textom "Tím USA".
      

Strata dodávky zbraní je však skôr zahanbujúcou nepríjemnosťou, než veľkou strategickou prehrou. Militanti Islamského štátu už vlastnia americké zbrane za milióny dolárov, ktoré ukoristili od utekajúcich irackých vojakov, keď IS v júni počas bleskovej operácie dobýjal rozľahlé územné pásma Iraku. Americké centrálne velenie dnes oznámilo, že americké armádne sily uskutočnili štyri letecké útoky neďaleko Kobané, pri ktorých zničili bojové pozície Islamského štátu, budovu IS a veľký útvar IS.
      

Dnes zasiahli mesto Nasíb, ovládané opozičnými povstalcami, nálety sýrskej vlády. Zahynulo pri nich najmenej osem ľudí, ale podľa aktivistov bude počet obetí ešte stúpať, keďže mnohé sa nachádzajú pod troskami. Nasíb leží pri južnej sýrskej hranici s Jordánskom. Aktivisti uviedli, že lietadlá sýrskej vlády zhadzovali kanistre naplnené výbušninami. Sýrske nálety sú súčasťou bojov medzi sýrskymi vládnymi silami a islamskými povstaleckými skupinami o ovládnutie oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies