Bojnickí lekári využili pri operácii modernú laparoskopickú vežu

NETKY.SK • 7 August 2023, 11:10 • 2 min
Bojnickí lekári využili pri operácii modernú laparoskopickú vežu

Bojnice - Pacientom technologickou novinkou zlepšia komfort

slovakia

left justify in out

Aj keď je zdravotnícke odvetvie častým cieľom ponosov pacientov, stane sa, že sa podarí niečo veľké. Napríklad modernizácia zdravotníckych zariadení. Komfortnejšie vybavenie ambulancií či operačných sál pomôže pri práci personálu aj samotnému pacientovi. V Bojniciach už vyskúšali technologickú novinku. Prístroj zakúpili prostredníctvom eurofondov.

Zdravotníci z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach začiatkom augusta využili pri operácii po prvý raz novú laparoskopickú vežu s inštrumentáriom najvyššej rady. Jej súčasťou je aj bipolárny resektoskop na operácie prostaty a nádorov močového mechúra. Zakúpenie prístroja zdravotnícke zariadenie financovalo z fondov Európskej únie. Informovalo o tom na svojom webe.

"Endoskopická operačná veža s bipolárnym resektoskopom je určená na diagnostiku a liečbu ochorení urologického, gynekologického a chirurgického spektra, vrátane terapie onkologických nálezov," priblížila nemocnica. Kamerovú jednotku podľa nej ovládajú operatéri s dotykovým displejom, majú možnosť rotácie obrazu o 180 stupňov vertikálneho aj horizontálneho zrkadlenia a s vysokým rozlíšením.

"Obraz je tak zväčšený, detailný a presný, s čím súvisí aj precíznejšia preparácia tkanív," skonštatovala. Operatéri vykonali u pacienta laparoskopickú nefrektómiu. Primár urologického oddelenia Peter Čech priblížil, že samotná operácia bola bez komplikácií a trvala 65 minút. "Tento týždeň bude realizovaná prvá bipolárna resekcia prostaty, od ktorej máme vysoké očakávania, najmä z hľadiska minimalizácie výskytu možných komplikácii a zväčšenia bezpečnosti pre pacienta," avizoval Čech.

Kúpu prístroja financovala nemocnica z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci projektu Podpora opatrení na zmiernenie dopadov COVID-19 v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies