ROZHOVOR: Svadby pod drobnohľadom hygienikov boli reznými ranami do nášho podnikania. Teraz sa nevieme dočkať prvej svadby bez rúšok, či hrozby sankcií

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 10:12 • 2 min
ROZHOVOR: Svadby pod drobnohľadom hygienikov boli reznými ranami do nášho podnikania. Teraz sa nevieme dočkať prvej svadby bez rúšok, či hrozby sankcií

BRATISLAVA - Pandémia koronavírusu zasiahla mnohé odvetvia ekonomiky, niektoré viac - iné menej. Svadobný biznis však jednoznačne patrí k sektorom, ktoré pandemické opatrenia pocítili asi najviac. Už takmer rok neusporiadali ani jednu svadbu či rodinnú oslavu. Zároveň ide o odvetvie, ktoré prepadlo cez sito štátnej pomoci, čo mnohé svadobné agentúry uvrhlo do existenčných problémov.

slovakia

left justify in out

Situáciu v svadobnom biznise pre redakciu Netky.sk priblížil majiteľ svadobnej agentúry Svätojurská viecha Jozef Tóth. V rozhovore sa dozviete, čo robili počas celého roka, kedy pandemická situácia doslova paralyzovala ich podnikanie. Akým spôsobom im v tejto situácii pomohol štát a do akej miery sa museli spoľahnúť sami na seba.

 

Majiteľ svadobnej agentúry tiež priblížil, ako by mohla vyzerať svadobná sezóna v roku 2021, ale aj to, či sa im s postupným uvoľňovaním opatrení začína zapĺňať kalendárvoľných termínov ubúda. 

 

 

Úspory investovali do renovácie

Ako v úvode povedal majiteľ svadobnej agentúry, príchodom prvej vlny pre ich biznis začalo veľmi náročné obdobie, kedy klientom museli zrušiť termíny ich svadieb a vrátiť zálohy.

 

„Protipandemické opatrenia sa nás dotkli najmä tým, že prakticky rok sme neusporiadali žiadne väčšie podujatia alebo svadbu. Na začiatku prvej vlny sme si mysleli, že to potrvá pár mesiacov, maximálne do leta 2020. Druhá vlna nás však z tohto omylu úplne vyviedla,“ povedal Tóth.

 

Doplnil, že čas, kedy bolo ich podnikanie doslova zmrazené, využili na renováciu priestorov, rozšírenie ponúkaných služieb a investícií do marketingu, načo však museli siahnuť na veľkú časť svojich úspor.

 

„Verili sme, že situácia sa v závere roka otočí a rok 2021 bude iný. Čo sa ukázalo ako naivná predstava, ktorá sa zatiaľ nenaplnila,“ zhodnotil majiteľ svadobnej agentúry.

 

Tiež priznal, že na začiatku druhej vlny pandémie dokonca uvažoval o ukončení podnikania, ktoré so svojou obchodnou partnerkou budoval dlhé roky.

 

„Na jeseň sme o tom dosť intenzívne uvažovali. Ale nemáte veľmi na výber. Buď to ukončíte a vaše dlhoročné úsilie, ktoré ste do tohto podnikania vložili, zahodíte do koša alebo jednoducho vydržíte. My sme sa na to vyspali a povedali si, že ideme ďalej,“ priblížil majiteľ.

 

Riziko vzniku ohniska nákazy odmietli

Tóth tiež povedal, že v čase tesne po prvej vlne, kedy bolo možné organizovať svadby či oslavy za veľmi prísnych podmienok, neusporiadali ani jednu. Dôvodom boli vysoké sankcie vo výške až 30-tisíc eur za porušenie nariadení, ktoré by musel znášať prevádzkovateľ.

 

„Výška sankcií bola z môjho pohľadu stanovená veľmi neuvážene. Pre mnohých by to bolo likvidačné. My sme sa práve v tom čase rozhodovali, či zoberieme všetky naše úspory a vrazíme ich do podnikania, pretože sme si povedali, že pandémiu musíme nejako zvládnuť. A v tej istej chvíli vám niekto povie, že ak neustriehnete nejakého hosťa a nebude mať nasadené rúško, môžete dostať pokutu v desiatkach tisíc eur. Svadba pod dohľadom hygienikov alebo ľudí, ktorí by dávali na svadbe pozor, podľa mňa nie je svadba,“ skonštatoval Tóth.

 

Podotkol, že aj z bezpečnostného hľadiska im to prišlo veľmi nezodpovedné. Ak by totiž na svadbe vzniklo ohnisko nákazy, zásadne by to poškodilo dobré meno spoločnosti.

 

„My sme takéto pokusy odmietli. Nie je to iba o podnikaní, ale aj zodpovednosti. Ja si neviem predstaviť, ako by som mohol ďalej podnikať a aj žiť s predstavou, že som sa vykašlal na nejaké opatrenia a u nás by vzniklo ohnisko nákazy. Niekto sa na svadbe nakazil a skončil v nemocnici,“ doplnil majiteľ.

 

Svadobné agentúry prepadli sitom

Ako uviedol majiteľ Svätojurskej viechy, ich agentúra nie je gastro prevádzka, pretože ich podnikanie je zamerané na organizovanie spoločenských podujatí.

 

„Neexistovala pre nás žiadna schéma. Až minulý mesiac sa otvorila schéma pomoci pre firmy, ktoré organizujú spoločenské podujatia. Priznám sa, že to ešte nemám naštudované, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Ale počas celého roka sme nemohli čerpať žiadnu pomoc, keďže štát nám žiadnu neponúkol. Všetko sme financovali z vlastného vrecka,“ objasnil Tóth.

 

Kalendár sa začína opäť zapĺňať

Ako uviedol majiteľ Svätojurskej viechy, s postupným uvoľňovaním opatrení a zlepšovaním epidemickej situácie sa im postupne začína zapĺňať aj ich kalendár.

 

Okrem párov, ktoré sa rozhodli preložiť svoju svadbu na tento rok, začínajú pribúdať noví záujemcovia. Ako Tóth povedal, či a kedy sa ich však aj podarí zorganizovať, je zatiaľ otázne.

 

Podľa covid automatu dostanú svadby a spoločenské podujatie „zelenú“ až v posledných fázach uvoľňovania. Čo môže trvať niekoľko týždňov či mesiacov.

 

„Treba pripomenúť covid automat a aj vyjadrenia ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, že si nie je istý, že sa tak skoro zbavíme rúšok v interiéri. A svadbu organizovať v rúšku alebo v respirátore, ja osobne považujem za takmer nemožné,“ zhodnotil Tóth.

 

Tiež prízvukuje, že počet termínov vhodných zorganizovať svadbu v roku 2021, je obmedzený. „Treba si uvedomiť, že v akomkoľvek roku je iba niekoľko termínov, kedy môžete zorganizovať svadbu. Áno, dnes je moderné si ju spraviť aj vo štvrtok, ale stále to nie je štandardný deň na svadbu. Takže tí, ktorí si presunú svadbu na rok 2021 na akúkoľvek sobotu, tak zoberú termín tým, ktorí svadbu plánovali na tento rok,“ vysvetlil majiteľ svadobnej agentúry. „Hovoriť o tom, že dobehneme zameškané, nie je reálne. My sme stratili celý rok 2020,“ skonštatoval.

 

Doplnil, že záujem o termíny na narodeninové oslavy neevidujú vôbec. Tóth si myslí, že s pozitívnym vývojom pandemickej situácie sa tento trend zmení a záujem bude narastať.

 

Majiteľ svadobnej agentúry predpokladá, že aj vzhľadom na postup v očkovaní, by mohli prvú svadbu zorganizovať už začiatkom leta.

 

„Verím, že uvedomelosť a vakcinácia nás dostanú z tejto situácie. Myslím si, že v júni – júli budeme už svadby organizovať. Aj keď v obmedzenom počte. Problém skôr vidím v rúškach. Pokiaľ budú stále povinné, tak záujem bude nižší. Ale tí, čo sú toto ochotní akceptovať, tak ju počas leta budú mať. Dôležité je, aby bola zaočkovaná aspoň riziková skupina obyvateľstva,“ uzavrel Tóth.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona