Boje v Aleppe stále pokračujú, diplomati sa ho snažia zahrnúť do prímeria

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 13:43 • 2 min
Boje v Aleppe stále pokračujú, diplomati sa ho snažia zahrnúť do prímeria

KÁHIRA - Sýrska vládna armáda a protivládni povstalci naďalej pokračujú v bojoch o mesto Aleppo na severe Sýrie. Súčasne sa však zintenzívňujú snahy o oživenie celoplošného prímeria vo vojnou zmietanej krajine, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes uviedlo, že povstalecká paľba na štvrte Aleppa ovládané vládnymi silami si vyžiadala životy najmenej troch ľudí. Zatiaľ nezistený počet osôb bol pri ostreľovaní zranený.

 

Vládne lietadlá zasa podnikli nálet na povstalcami kontrolovanú štvrť Kafr Hamra na severozápade Aleppa, dodalo SOHR, ktoré v tomto prípade nemá informácie o prípadných obetiach.

 

Mesta Aleppo sa netýka dočasné prímerie, ktoré uplynulú nedeľu začalo platiť v Damasku, Východnej Ghúte a v pobrežnej provincii Lázikíja. Vzhľadom na intenzívne boje a vysoký počet obetí bojov o Aleppo sa však čoraz častejšie ozývajú výzvy, aby do režimu prímeria bolo zahrnuté aj toto mesto.

 

Aleppo bývalo obchodnou metropolou Sýrie, momentálne je však dlhými bojmi a intenzívnym ostreľovaním zničené a rozdelené na dve časti: západ obsadili vládne sily, zatiaľ čo východnú časť kontrolujú povstalci. Postup vládnych síl v poslednom období, ktorý bol možný vďaka náletom ruských lietadiel, vyvoláva obavy, že vládna armáda by mohla východ mesta zovrieť do blokády.

 

Situácia v Aleppe by mala dnes byť hlavnou témou rokovaní Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku i zasadnutia Ligy arabských štátov v Káhire. Ďalšie stretnutie zamerané na obnovenie mierového procesu v Sýrii sa uskutoční dnes v Nemecku.

 

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura sa snaží dosiahnuť, aby USA a Rusko podporili návrh na opätovné dôsledné uplatňovanie takmer celoplošného prímeria v Sýrii, ktoré nadobudlo platnosť koncom februára, ale býva často porušované.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v utorok varoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred dôsledkami za porušovanie prímeria, ktoré sprostredkovali USA a Rusko vo februári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies