Boje o Mosul vyhnali zo svojich domovov milión obyvateľov

NETKY.SK • 14 Júl 2017, 17:50 • 2 min
Boje o  Mosul vyhnali zo svojich domovov milión obyvateľov

ŽENEVA - Boje o severoiracké mesto Mosul vyhnali zo svojich domovov až milión tamojších obyvateľov. Informovala o tom v piatok v Ženeve Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa jej údajov sa späť zatiaľ nemohlo vrátiť až 825-tisíc z nich, čo predstavuje približne 137-tisíc rodín. Organizácia sa odvoláva na počty získané priamo na mieste od svojich spolupracovníkov.

Vojenská ofenzíva na znovudobytie Mosulu z rúk Islamského štátu sa začala v októbri. Džihádisti mesto ležiace na brehoch rieky Tigris ovládli v júni 2014 a vyhlásili tam "kalifát". V tom čase žili v Mosule dva milióny obyvateľov.

V pondelok iracká vláda oznámila víťazstvo nad islamistami, početné štvrte sú však v troskách a prístup k starému mestu je z dôvodu záchranných prác z veľkej časti uzavretý. Mnohí vyhnaní obyvatelia sa napriek tomu snažia zábrany prekonať a dostať sa k svojim zničeným obydliam, z ktorých väčšina bola zničená.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies