Bohatá prezentácia slovenského výtvarného umenia v Berlíne

NETKY.SK • 7 Október 2010, 11:25 • 2 min
Bohatá prezentácia slovenského výtvarného umenia v Berlíne

Bohatá prezentácia slovenského výtvarného umenia v Berlíne - Kultúra Slovenskí výtvarníci prispievajú do súčasnej rozsiahlej ponuky kultúrneho života nemeckého hlavného mesta v doteraz nevídanom rozsahu. Osem pedagógov Kabinetu kresby Vysokej školy výtvar

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí výtvarníci prispievajú do súčasnej rozsiahlej ponuky kultúrneho života nemeckého hlavného mesta v doteraz nevídanom rozsahu.
      Osem pedagógov Kabinetu kresby Vysokej školy výtvarných umení – Stanislav Bubán, Miloš Boďa, David Čársky, Marek Kvetan, Svätopluk Mikyta, Štefan Oslej, Rasťo Trizma a Emöke Vargová - predstavuje svoju tvorbu od 6. októbra v priestoroch galérie Slovenského inštitútu Berlín.
      Expozíciu pod názvom "8" pripravila kurátorka Beata Jablonská , ktorá účastníkom vernisáže ozrejmila tvorivé postupy jednotlivých umelcov – pedagógov, z ktorých väčšina sa na vernisáži aj osobne zúčastnila. V protiklade so svojou pedagogickou činnosťou používa každý z nich diametrálne odlišné techniky aj videnie.
      Výstava vznikla v spolupráci s VŠVU, ktorá minulý rok oslávila 60. výročie vzniku, a s podporou grantového programu Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej Republiky. Vhodne zapadá do rámca jedinečnej jesennej koncentrácie prezentácií výtvarného umenia v Berlíne, ktorej dominuje prestížny veľtrh Art Forum.
      Na jednom z ďalších zaujímavých veľtrhov umenia – Preview Berlin – sa už druhýkrát zúčastňuje aj bratislavská Galéria Krokus a jej riaditeľka Gabriela Kisová, ktorú na tento veľtrh rozvíjajúcich sa trhov pozvali samotní organizátori na základe jej doterajších výsledkov práce s novými talentami a progresívnej koncepcie spolupráce s partnerskou galériou v Rakúsku.
      Slovensko v jej expozícii zastupuje Lucia Dovičáková, Jana Farmanová a Erik Šille, Rakúsko reprezentuje Ina Loitzl. Účasť galérie Krokus takisto podporilo MK a CR SR, rovnako ako pokračovanie projektu Erased Walls, ktorý za slovenskú stranu kurátorsky zastrešuje Juraj Čarný , v ktorom sa v galérii ConcentArt v berlínskej štvrti Kreuzberg predstavuje úspešná dvojica výtvarníčok Anetta Mona-Chişa a Lucia Tkáčová.
      Slovenský inštitút sa spolu s ďalšími sedemdesiatimi zastupiteľskými úradmi v Berlíne podieľa aj na projekte performance "Bootschaft – Life Flag – News from Everywhere" nemeckej umelkyne Sabine Kacunkovej, ktorý je súčasťou programu UNESCO pre zblíženie kultúr.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies