Svetová populácia rastie čoraz pomalšie

NETKY.SK • 11 Júl 2022, 06:03 • 2 min
Svetová populácia rastie čoraz pomalšie

NEW YORK – Počet ľudí na Zemi rastie čoraz pomalšie, vyplynulo v pondelok z novej správy Organizácie Spojených národov (OSN). V roku 2020 podľa nej miera rastu svetovej populácie po prvý raz od roku 1950 klesla pod jedno percento ročne, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Správa prichádza na Svetový deň populácie, ktorý každoročne pripadá na 11. júla. OSN podľa nej napriek zaznamenanému trendu očakáva, že svetová populácia prekročí ešte tento rok hranicu ôsmich miliárd ľudí – pravdepodobne okolo 15. novembra. Výskumníci predpovedajú, že v roku 2030 bude na našej planéte 8,5 miliardy ľudí a do roku 2050 sa ich počet zvýši na 9,7 miliardy. V roku 2080 by mala svetová populácia dosiahnuť vrchol 10,4 miliardy, a ten by podľa prognóz mal „vydržať“ približne do roku 2100.

 


Spomalenie rastu svetovej populácie ponúka – napriek všetkým regionálnym rozdielom – mnoho príležitostí najmä pre rozvojové krajiny, domnieva sa riaditeľ populačnej divízie Oddelenia OSN pre ekonomické a sociálne záležitosti (DESA) John Wilmoth. Platí to okrem boja proti chudobe a hladu predovšetkým pre oblasť vzdelávania, keďže menší počet detí znamená vyššiu pozornosť na jedno dieťa.

 


„Keď sa priemerná veľkosť rodiny zníži, rodiny aj spoločnosti budú môcť viac investovať do každého dieťaťa, zlepšiť kvalitu vzdelávania a rozvíjať ľudský kapitál obyvateľstva,“ povedal Wilmoth pre DPA. Svetový deň populácie sa do kalendára dní OSN dostal v roku 1989 ako pripomienka 11. júla 1987, keď počet obyvateľov Zeme dosiahol 5 miliárd. Cieľom tohto dňa je upriamovať pozornosť na naliehavosť a dôležitosť otázok týkajúcich sa populácie a jej rastu.

 

Možno vás zaujme: Vedci prvýkrát našli mikroplasty v mäse, mlieku a krvi hospodárskych zvierat



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona