Zuzana Čaputová diskutovala s Joe Bidenom o demokracii

NETKY.SK • 10 December 2021, 08:45 • 2 min
Zuzana Čaputová diskutovala s Joe Bidenom o demokracii

BRATISLAVA - Na online summite, ktorý je osobnou iniciatívou prezidenta USA, sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok zúčastnila na online summite o demokracii, ktorý organizoval americký prezident Joe Biden. Hovorila okrem iného o demokracii aj hoaxoch. TASR o tom informoval Lukáš Laczko z Kancelárie prezidenta SR. Najvyššia predstaviteľka SR sa v rámci podujatia zúčastnila na dvoch paneloch, na ktorých spolu s ďalšími lídrami prezentovala svoje vízie a záväzky, ako stabilizovať a zlepšiť kvalitu demokracie a demokratických inštitúcií.

 

 

Často sa objavujúcou témou vo vystúpeniach v súvislosti s oslabovaním demokratických režimov bolo podľa prezidentskej kancelárie šírenie hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach. "Medzinárodná komunita sa musí začať intenzívne venovať boju proti hybridným hrozbám a úlohe sociálnych médií pri šírení lží a dezinformácií," uviedla Čaputová. Priority Slovenska, na ktoré prezidentka kládla dôraz, zahŕňajú hlavne reformu justície, boj proti korupcii, transparentnosť obchodných procesov či slobodu médií. 

 

Prečítajte si tiež: Vstúpi Chorvátsko do schengenu? Ministri vnútra EÚ zhodnotili kritériá

 

Prezidentka sa zúčastnila aj na diskusii o prevencii a boji proti korupcii, ktorú uvádzala ministerka financií USA Janet Yellenová. V rámci nej predstavila konkrétne opatrenia, ktoré Slovensko zaviedlo v boji proti korupcii. V tejto súvislosti prezidentka predstavila aj slovenský register koncových užívateľov výhod. Vo svojom vystúpení spomínala tému špeciálnych inštitúcií venujúcich sa zložitým a závažným prípadom korupcie a tému dôležitosti transparentných výberových konaní na kľúčové posty v oblasti justície.

 

 

Zuzana Čaputová sa začala v ostatnom období ešte viac angažovať v oblasti sociálnych sietí a šírení nepravdivých informácií. Tento týždeň prezradila, že spolu so svojím tímom vytvorila seriál s názvom Mysli s hlavou štátu. Vo videách sa zameria na sociálne siete a kritické myslenie. Do projetku sa zapojili známe osobnosti a odborníci ako moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová a riaditeľ kancelárie Rady pre vysielanie a retransmisiu Ľuboš Kukliš, novinárka Zuzana Petková, vedec Pavol Čekan, lektor kritického myslenia Ján Markoš alebo školská psychologička Hana Šandorová.  

 

K téme: Eduard Heger a Joe Biden rokovali o situácii na Ukrajine

 

Joe Biden hovoril vo štvrtok aj so zástupcami krajín tzv. Bukureštskej deviatky (B9) o svojom utorkovom rokovaní s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Slovensko zastupoval Eduard Heger, ktorý zdôraznil, že naša krajina podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny. "Sme znepokojnení z ruskej vojenskej prítomnosti v blízkosti ukrajinských hraníc. Ide o vážnu hrozbu a my ju nemôžeme podceňovať," povedal počas diskusie Heger.

 

 

Možno vás zaujme: V Mali zaútočili na príslušníkov mierových jednotiek OSN. Niekoľkých zabili

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies