Blahorečenie slovenského saleziána Titusa Zemana bude 30. septembra v Bratislave

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 09:05 • 2 min
Blahorečenie slovenského saleziána Titusa Zemana bude 30. septembra v Bratislave

BRATISLAVA - Blahorečenie slovenského saleziána kňaza Titusa Zemana, mučeníka z obdobia komunistickej totality, sa bude konať v sobotu 30. septembra v Bratislave-Petržalke na priestranstve pri Kostole Svätej rodiny. Slovensko bude mať nového blahoslaveného po 14 rokoch a prvý raz ním bude rímskokatolícky rehoľný kňaz. Informoval hovorca saleziánov Rastislav Hamráček zo Spoločnosti don Bosca, ktorý je riaditeľom prípravy blahorečenia.

slovakia

left justify in out

Program na celý víkend blahorečenia pripravujú spoločne Saleziáni don Bosca - Slovenská provincia a Bratislavská arcidiecéza.

 

Už v piatok 29. septembra večer o 20.00 h bude v Katedrále sv. Martina v Bratislave modlitbová vigília. Slávnostná pontifikálna svätá omša, pri ktorej bude Titus Zeman vyhlásený za blahoslaveného, sa začne v sobotu 30. septembra o 10.30 h na priestranstve pri Kostole Svätej rodiny. V ten istý deň popoludní o 16.00 h je pripravený slávnostný ceremoniál v bratislavskej Hant Aréne.

 

V nedeľu 1. októbra sa v rodisku Titusa Zemana, vo Vajnoroch, uskutoční o 10.30 h omša na poďakovanie za blahorečenie.

 

Don Titus Zeman (1915-1969) bol saleziánsky kňaz, ktorý počas komunistického režimu v Československu organizoval výpravy, aby viac ako 40 mladých saleziánov mohlo dokončiť svoje štúdiá v zahraničí. Ale počas tretej výpravy dona Zemana spolu s ďalšími chytili a zatkli. Podstúpil potom náročný súdny proces, v ktorom mu hrozil trest smrti. Dňa 22. februára 1952 bol nakoniec odsúdený na 25 rokov väzenia. Don Titus Zeman bol prepustený po 13 rokoch 10. marca 1954. Utrpenie spôsobené dlhým pobytom vo väzení malo za následok, že zomrel päť rokov po prepustení, 8. januára 1969.

 

Záujemcovia môžu nájsť viac materiálov o živote Titusa Zemana na webstránke www.tituszeman.sk, v slovenskom, talianskom, anglickom a španielskom jazyku, uviedol hovorca saleziánov Hamráček.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies