Blackhawks vymenili Mariána Hossu do Arizony. Na jeho prínos nikdy nezabudneme, znie z Chicaga

NETKY.SK • 13 Júl 2018, 10:33 • 2 min
Blackhawks vymenili Mariána Hossu do Arizony. Na jeho prínos nikdy nezabudneme, znie z Chicaga

CHICAGO - Účastník zámorskej NHL Chicago Blackhawks vymenil práva na slovenského hokejistu Mariána Hossu do tímu Arizona Coyotes. Slovenský útočník má v profilige platný kontrakt na tri sezóny s priemerným ročným platom 5,275 milióna USD, ktorý sa započítava do tímových výdavkov. Pred jeho vypršaním nemôže rodák zo Starej Ľubovne oficiálne ukončiť kariéru, 39-ročný Hossa však ešte v máji povedal, že k aktívnemu hokeju sa pre zdravotné problémy zrejme už nevráti.

slovakia

left justify in out

"Na Mariánov dlhodobý prínos pre tento tím nikdy nezabudneme. Jeho výkony na ľade boli vždy oceňované, no jeho výnimočné kvality, ktoré z neho robili výborného spoluhráča, lídra a osobnosť, poznačili nás všetkých, ktorí sme ho poznali, omnoho viac," uvádza sa v oficiálnom stanovisku Chicaga.

Marián Hossa odohral v NHL 1309 zápasov základnej časti so ziskom 1134 bodov (525+609), v play-off pridal ďalších 205 duelov a 149 bodov (52+97). V zámorskej profilige pôsobil v drese Ottawy Senators, ktorá ho v roku 1997 draftovala v 1. kole, Atlanty Thrashers (tento klub sa neskôr presťahoval do Winnipegu, pozn.), Pittsburghu Penguins, Detroitu Red Wings a od sezóny 2009/2010 hral za Chicago. S "čiernymi jastrabmi" sa trikrát tešil zo zisku Stanleyho pohára (2010, 2013 a 2015). Slovensko reprezentoval na štyroch olympijských hrách a ôsmich svetových šampionátoch.

Blackhawks poslali do Arizony aj útočníka Vinnieho Hinostrozu, obrancu Jordana Oesterleho a voľbu v 3. kole nasledujúceho vstupného draftu, pričom získali útočníkov Marcusa Krügera, MacKenzieho Entwistla, Jordana Malettu, obrancu Andrewa Campbella a voľbu v 5. kole draftu 2019. Dvadsaťštyriročný Hinostroza odohral v uplynulej sezóne za Blackhawks 50 duelov NHL, nazbieral 25 bodov (7+18), v nižšej American Hockey League (AHL) získal 22 bodov (9+13) v 23 stretnutiach. "Myslím si, že hrá vo veľmi vysokom tempe, v tomto je jeden z najlepších v lige. Je šikovný, bystrý a výborne číta hru. Často sa dostáva do voľných priestorov a stále je na puku," opísal Hinostrozu generálny manažér "kojotov" John Chayka. Dvadsaťšesťročný Oesterle si v ročníku 2017/2018 pripísal 15 bodov (5+10) v 55 zápasoch za Blackhawks, predtým hral aj za Edmonton. "Jordan je pohyblivý ofenzívny obranca, ktorý posilní naše výborné zadné rady," povedal o Oesterlem Chayka.

Dvadsaťosemročný Krüger už v Chicagu pôsobil v rokoch 2011-2017 a získal s tímom dva Stanley Cupy. Defenzívny center odohral uplynulý ročník v Caroline, v 48 meraniach síl raz skóroval a pridal päť asistencií. "Blackhawks vedia, aký som hráč. Snažím sa hrať spoľahlivo na oboch koncoch klziska. Bude to zaujímavé, poznám to tu a Blackhawks poznajú mňa, takže by to nemal byť žiaden problém," uviedol švédsky útočník. Osemnásťročného Entwistla si Coyotes vybrali v 3. kole draftu 2017, v uplynulej sezóne bol spoluhráčom Mariána Studeniča v tíme juniorskej Ontario Hockey League (OHL) Hamilton Bulldogs. Maletta s Campbellom odohrali celý ročník 2017/2018 na farme Arizony v AHL.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies