Krajčí možno zriadi priepustky cez SMS, Mikulec a polícia pomôžu a Remišová to nepodporí

NETKY.SK • 2 Február 2021, 10:09 • 2 min
Krajčí možno zriadi priepustky cez SMS, Mikulec a polícia pomôžu a Remišová to nepodporí

Budeme žiadať o priepustku z domu prostredníctvom SMS? Polícia je ochotná pomôcť ministrovi zdravotníctva a vicepremiérka je rozhodnutá tento nápad nepodporiť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Minister zdravotníctva povedal, že si vie predstaviť ďalšie sprísnenie pravidiel. Ako napríklad v Grécku, kde na opustenie domácnosti musí človek poslať SMS „do centrály“ a tá mu udelí v podtstate priepustku. 

 

img

 

 „Ľudia si pošlú SMS vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať, a centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na tento úkon,“ priblížil.

 

img

 

No možnosť získať výnimku zo zákazu vychádzania formou SMS správy považujú ústavní právnici za hrubé prekročenie práva. Ak by sa tak stalo, prezidentka, poslanci či generálny prokurátor by sa podľa nich mali obrátiť na Ústavný súd. Uviedli to Eduard Bárány, bývalý podpredseda Ústavného súdu, a Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Bárány dokonca označil návrh za „právnu nehoráznosť“. „Obávam sa, že dnes sa u nás ide skôr cestou, čo je technicky možné, to sa spraví. Vzhľadom na obmedzený okruh subjektov, ktoré majú možnosť obrátiť sa na Ústavný súd, a krátkosť času sa ráta s tým, že žiadna náprava nenastane. Preto sa dlhodobo porušujú viaceré základné práva. Ide o hrubé prekročenie práva,“ zhodnotil Bárány.

 

Pripomenul, že v prípade realizácie opatrenia pôjde denne o státisíce až milióny SMS a to si bude asi vyžadovať množstvo kvalifikovaných úradníkov, ktorí by o výnimkách rozhodovali. „Technicky je to možné, ale právne je to strašné. Mám tiež pochybnosti o nutnosti opatrenia vzhľadom na pandemickú situáciu. Všetky čísla okrem hospitalizovaných klesajú už niekoľko dní,“ dodal odborník.

 

Ďalšou naskytajúcou sa otázkou je, kto bude kontrolovať ľudí, či majú sms priepustku?

 

img

 

Na toto reagoval minister vnútra Roman Mikulec na svojej sociálnej sieti. Ak by v tejto otázke panovala v rámci ďalších rokovaní zhoda, ministerstvo vnútra, respektíve Policajný zbor SR  je podľa neho pripravený plniť úlohy, ktoré mu z toho vyplynú. Ďalej tvrdí, že takýto systém má svoju logiku. „Ak sa nemýlim, ten systém bol dobre uplatnený v Grécku, ktoré aj vďaka tomu celkom úspešne situáciu zvládlo. Ale nie, nerozprávali sme sa ešte o tom,” podotkol. „Viem si predstaviť veľa vecí, netvrdím, že takáto možnosť nie je reálna, keďže, ako som povedal, fungovalo to aj v Grécku. Museli by sme sa však porozprávať o tom, ako by to fungovalo, akým spôsobom by sa to kontrolovalo. Skôr by som však apeloval na ľudí, aby si uvedomili, že situácia je vážna, mali by obmedziť mobilitu a mali by striktne dodržiavať opatrenia,” uviedol s tým, že ak ich nedodržiavajú, nie je to len o tom, že porušujú nariadenia, ale predovšetkým ohrozujú svoje životy a životy svojich blízkych.

 

img

 

Na druhej strane, vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová na sociálnej sieti napísala, že strana priepustky formou SMS nepodporí. Remišová nepovažuje za správne hneď prechádzať na najradikálnejšie návrhy. „Okrem toho, celý systém kontroly občanov cez povolenia SMS správou je Potemkinova dedina, navyše nevymožiteľná. Je zákonná povinnosť vlastniť mobil? Nie je, každý chytrák sa takto vyhovorí. Čo to zmení? Nič. Idem k starým rodičom? Áno, nevládzu, nesiem im nákup," napísala na sociálnej sieti. Dodala, že rozčuľovať občanov takýmito nápadmi v napätej situácii je zbytočné a neefektívne, skôr treba podľa nej zavádzať konštruktívne návrhy ako napríklad respirátor zdarma pre starších a zraniteľných.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies