Bitcoin Pizza Day: Dnes je to osem rokov od historického nákupu

NETKY.SK • 22 Máj 2018, 19:15 • 2 min
Bitcoin Pizza Day: Dnes je to osem rokov od historického nákupu

LOS ANGELES – Presne pred ôsmymi rokmi sa uskutočnil dnes už legendárny nákup pizze za Bitcoiny. Pre úplnosť, pizze boli dve a boli kúpené v sieti Papa John's.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zákazník zaplatil za dve pizze 10.000 Bitcoinov a tento nákup sa zapísal do histórie veľkými písmenami, keďže to bol prvý krôčik k masovej adopcii kryptomien. Od tej doby si 22.máj pripomíname ako "Bitcoin Pizza Day".

 

Každý rok v tento deň si ľudia po celom svete prepočítavajú cenu, ktorú zákazník zaplatil za dve pizze, podľa aktuálnej hodnoty Bitcoinu voči americkému doláru. Odteraz už nebudete potrebovať kalkulačku, stačí sa pozrieť na miniaplikáciu, ktorá vám vypočíta aktuálnu hodnotu 10.000 Bitcoinov v reálnom čase.

 

 

 

 

V tejto chvíli je cena dvoch pízz približne 84 miliónov dolárov, alebo skromných 42 miliónov za jednu. Prečo je tento deň taký dôležitý? Aby sme to pochopili, tak sa musíme vrátiť v čase do roku 2010.

 

Približne v polovici mája 2010 sa istý programátor menom László Hanyecz snažil vymeniť niekoľko svojich Bitcoinov za pizzu. O niekoľko dní neskôr to mohol urobiť s pomocou ďalšieho používateľa online fóra Bitcoin Talk, ktorý bol v tom čase centrálou diskusií o kryptomenách.

 

Došlo k dohode – 10.000 Bitcoinov za dve Pizze Papa John's. V tej dobe to predstavovalo približne 25 dolárov, dnes je to astronomická suma.

 

img

 

Nešlo však ani tak o počet použitých Bitcoinov alebo kúpený produkt, do histórie sa tento deň zapísal najmä kvôli tomu, že takáto transakcia prebehla. V tom momente to síce bolo iba 16 trojuholníkov pizze, ale v tej chvíli začala éra používania Bitcoinov na nákup tovarov či služieb.

 

"Nebolo to tak, že by Bitcoiny v tej dobe nemali takmer žiadnu hodnotu. Prevratná bola myšlienka výmeny digitálnej meny za pizze," povedal Hanyecz v interview pre The New York Times v roku 2013. "Nikto ani len netušil, že kryptomeny narastú do takých obrovských rozmerov."

 

Práve Hanyecz uskutočnil ďalší nákup, ktorý sa časom mohol stať akýmsi "Lightning Pizza Day", keď vo februári kúpil pizze použitím technológie novej generácie, ktorá je teraz vo vývoji.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Tomáš Tóth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies