Slovenskí farmári už nedôverujú agrosektoru, plán obnovy ich obchádza

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 12:14 • 2 min
Slovenskí farmári už nedôverujú agrosektoru, plán obnovy ich obchádza

BRATISLAVA - Slovenskí farmári po nenaplnených sľuboch o peniazoch pre agropotravinárstvo z plánu obnovy prestali veriť ministrovi pôdohospodárstva Jánovi Mičovskému.

slovakia

left justify in out

"Pán minister, čo by Vás donútilo robiť to, za čo Vás štát platí a čo poľnohospodári potrebujú? Prázdne regály v obchodoch, alebo ulice plné traktorov? Vy nebojujete za rezort, bojujete sám za seba! Máte odvahu postaviť sa zoči-voči ťažko pracujúcim ľuďom v poľnohospodárstve a povedať im po roku prázdneho sľubovania, že naozaj pracujete pre nich? Za koho vlastne bojujete? Prosíme Vás, už nebojujte, neveríme Vám," uviedli v piatok v spoločnom stanovisku Spolok farmárov Slovenska a Vidiecka platforma.

 

img


Plán obnovy bola podľa oboch organizácií posledná kvapka trpezlivosti pre farmárov a vidiek. Po nevyrokovaní peňazí pre sektor agropotravinárstva hovoria farmári o obrovskom sklamaní a hanbe. Spolok farmárov Slovenska a Vidiecka platforma vyjadrili v spoločnom stanovisku svoje hlboké rozčarovanie nad výsledkom snaženia ministra Mičovského.

 

"Dosť bolo rozprávok, dosť bolo planých sľubov. Rok pán minister sľuboval boj, celý rok sme mu mali ticho veriť a výsledok teraz vidíme všetci. Nenaplnené sľuby rezortného šéfa, absolútny nezáujem kompetentných. Koľko kamiónov potravín sem bude plynúť v budúcnosti? Kde je skutočný záujem o neustále spomínanú potravinovú sebestačnosť? Naozaj tu nikoho nezaujíma, čo budeme jesť?" dodali obe organizácie.

 

img


Minister Ján Mičovský v stredu po rokovaní vlády, na ktorom sa schválila definitívna podoba plánu obnovy povedal, že nekončí a svoju úlohu dokončí. Plán obnovy a odolnosti nepodporil a bude bojovať ďalej. Pôdohospodárstvo má pred sebou ďalšie výzvy, ktoré minister plánuje naplniť.

 

"Nespokojnosť poľnohospodárov je aj mojou nespokojnosťou. Plán obnovy sme však nevzdali, bojovali sme do konca a urobili sme maximum, čo bolo v našich silách. S premiérom som sa stretol a dohodol som sa s ním, že za slovenské pôdohospodárstvo budem bojovať ďalej. Máme pred sebou ešte dosť zásadných úloh, ktoré musím dokončiť. Uvedomujem si svoje slová. Útek z boja by bolo však to najjednoduchšie. Väčšou výzvou však bude dokázať opak," uviedol v piatok vo svojom najnovšom stanovisku šéf agrorezortu Ján Mičovský.

 

img


Minister si za najbližšie úlohy stanovil prípravu Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ na nové programovacie obdobie a zabezpečenie podmienečnej akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies