Bieloruská KGB oficiálne obvinila Ukrajinca zo špionáže

NETKY.SK • 28 November 2017, 08:27 • 2 min
Bieloruská KGB oficiálne obvinila Ukrajinca zo špionáže

MINSK - Ukrajinského občana Pavla Šarojka, zadržiavaného v Bielorusku, oficiálne obvinili tamojšie orgány zo špionáže.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v pondelok agentúra BelaPAN s odvolaním sa na oficiálneho predstaviteľa bieloruského Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) Dzmitryja Pabiaržyna. Ako informuje agentúra UNIAN, Šarojka zadržali v Bielorusku 25. októbra. Informácia o tom sa dostala na verejnosť 17. novembra. Ukrajinský veľvyslanec v Bielorusku Ihor Kyzym povedal, že Šarojka obvinili zo špionáže a dali do väzby v zariadení KGB.

 

Podľa KGB sa Šarojko priznal, že je zamestnancom Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny pracujúcim pod krytím, pričom má hodnosť plukovníka. Podľa KGB Šarojko bieloruským občanom platil za informácie o politických a vojenských záležitostiach Bieloruska a vytváral tak sieť spolupracovníkov ukrajinskej tajnej služby v Bielorusku. V Bielorusku mal vraj krytie ako spravodajca ukrajinského verejnoprávneho rozhlasu. Koordináciu jeho činnosti v Bielorusku mal na starosti zamestnanec GUR Ihor Skvorcov, ktorý mal v Bielorusku krytie ako radca ukrajinského veľvyslanectva v Bielorusku.

 

"Za činnosť nezlučiteľnú s diplomatickým statusom bol Skvorcov vyhlásený za nežiaducu osobu," uviedla 20. novembra bieloruská KGB. Ešte v ten istý deň GUR odmietla tvrdenie, že Šarojko robil na území Bieloruska špionáž v prospech Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení spresnilo, že Šarojko síce pracoval v GUR ako vedúci tlačového odboru, ale v roku 2009 dal zo zdravotných dôvodov výpoveď. Potom pôsobil ako novinár vo viacerých ukrajinských médiách, pričom zastával aj post spravodajcu v Bielorusku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies