Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie voči KĽDR

NETKY.SK • 12 September 2017, 06:08 • 2 min
Bezpečnostná rada OSN schválila nové sankcie voči KĽDR

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN schválila v pondelok v New Yorku jednomyseľne nové sankcie voči Severnej Kórei za jej minulotýždňovú jadrovú skúšku.

slovakia

left justify in out

Značne zmiernený návrh rezolúcie predložený Spojenými štátmi podporili aj Čína a Rusko.

 

Na základe nových sankcií budú dodávky rafinovaných ropných produktov do tejto komunistickej krajiny obmedzené na dva milióny barelov ročne a z KĽDR bude zakázaný vývozu textilu. Rezolúcia tiež zavádza zákaz vývozu kondenzátov a skvapalneného zemného plynu do KĽDR a zachováva hornú hranicu množstva vyvezenej ropy. Väčšinu ropy dodáva Severnej Kórei Čína.

 

Obmedzenie dodávok ropných produktov je účinné od 1. októbra. Do konca tohto roka môže KĽDR doviezť iba 500-tisíc barelov, od 1. januára 2018 spomínané dva milióny barelov ročne.

 

Textil bol vlani druhým najväčším vývozným artiklom KĽDR po uhlí a iných nerastných surovinách. Jeho hodnota dosiahla podľa údajov Kórejskej agentúry na podporu investícií a obchodu 752 miliónov dolárov (takmer 627 miliónov eur). Takmer 80 percent vývozu textilu smerovalo do Číny.

 

Severná Kórea dováža ročne 4,5 milióna barelov rafinovaných ropných produktov a štyri milióny barelov ropy.

 

V reakcii na šiesty jadrový test KĽDR z 3. septembra požadovali USA pôvodne oveľa prísnejšie sankcie. Washington chcel zmraziť všetky zahraničné aktíva vodcu Kim Čong-una a troch vysokopostavených predstaviteľov vládnucej strany, ako aj prevody peňazí severokórejských občanov do ich vlasti, zaviesť okamžité a komplexné ropné embargo a prehliadky severokórejských lodí na otvorenom mori. Z návrhu rezolúcie boli vypustené i sankcie voči štátnej leteckej spoločnosti Air Koryo, kórejskej armáde a ministerstvu obrany. Uvedné postihy totiž nechceli podporiť Rusko a Čína.

 

Ide v poradí i deviatu rezolúciu týkajúcu sa jadrového a raketového programu KĽDR od roku 2006 (predchádzajúca bola prijatá len 5. augusta). Žiadna však doteraz nedokázala prinútiť režim v Pchjongjangu, aby skúšky zastavil. Severná Kórea svoje úsilie dokonca vystupňovala a minulý týždeň oznámila, že uskutočnila test vodíkovej bomby, ktorú je možné umiestniť na medzikontinentálnu balistickú raketu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies