Bettel: Migrantov by mali prijímať aj iné kontinenty, strach ľudí treba chápať

NETKY.SK • 8 September 2015, 17:38 • 2 min
Bettel: Migrantov by mali prijímať aj iné kontinenty, strach ľudí treba chápať

ŠTRASBURG - Luxemburský premiér Xavier Bettel dnes ako predstaviteľ úradujúcej predsedníckej krajiny Európskej únie navrhol, aby aj iné kontinenty, nielen Európa, prijímali utečencov, ktorí v súčasnosti prúdia hlavne do krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Bettel v rozhovore pre belgickú rozhlasovú Bel RTL zdôraznil, že takýto prístup by znamenal väčšiu globálnu solidaritu s ľuďmi, ktorí sú nútení hľadať ochranu v cudzine. Luxemburský premiér spresnil, že považuje za dôležité, aby sa do procesu riešenia utečeneckej krízy zapojili aj africké krajiny.

 

Z tohto hľadiska označil ako "veľmi dôležitý" summit EÚ a afrických štátov, ktorý sa bude konať v novembri v La Vallette na Malte a ktorého hlavnou témou je práve migrácia. Účastníci maltského summitu budú diskutovať aj o tom, aké by mohlo byť prerozdelenie utečencov aj na ďalšie kontinenty.

 

"Existujú aj iné kontinenty. Navyše sú aj krajiny ako Rusko a Spojené štáty. Bolo by zaujímavé vidieť širšiu solidaritu na globálnej úrovni," uviedol Bettel.

 

Šéf luxemburskej vlády zároveň upozornil, že krajinám, ktoré odmietajú prevziať svoju časť zodpovednosti a nebudú prijímať žiadateľov o azyl, treba povedať, že "solidarita je obojsmerná diaľnica". Dodal, že nechce hovoriť o sebectve, ale spresnil, že solidarita je ako obojsmerná ulica, "keď niekedy získaš a niekedy stratíš".

 

"Problémom je, že určitá časť populácie má strach. To musíme rešpektovať. Musíme prestať hovoriť, že niekto, kto sa bojí, je členom extrémnej pravice. Je dôležité vysvetliť ľuďom, že osoby, ktoré prijmeme, aj integrujeme a nebudeme vytvárať paralelnú spoločnosť," vysvetlil Bettel. Dodal, že strach je ľudská vlastnosť a práve politickí lídri sú zodpovední za to, ako reagujú na tieto obavy, a musia vysvetľovať, že prisťahovalectvo by mohla byť šanca, pretože Európa potrebuje prisťahovalcov pre rozvoj svojej ekonomiky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies