Berlusconi: Vylúčenie z parlamentu je nedemokratické

NETKY.SK • 28 November 2013, 07:17 • 2 min
Berlusconi: Vylúčenie z parlamentu je nedemokratické

RÍM - Taliansky expremiér Silvio Berlusconi považuje svoje vylúčenie z hornej komory parlamentu pre daňové podvody za "deň trpkosti a smútku pre demokraciu".

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak pred niekoľkotisícovým davom podporovateľov, ktorí ho v stredu prišli podporiť priamo k jeho rímskej rezidencii. Kontroverzný líder tiež krátko pred rozhodnutím Senátu prisľúbil, že napriek vylúčeniu zostane v politike a bude "pokračovať v boji".

"Nemienime sa utiahnuť do nejakého kláštora. Musíme zostať v hre. Nezúfajte, ak vodca stredovej pravice viac nebude senátorom!" prihovoril sa Berlusconi svojim sympatizantom. Spojenci trojnásobného expremiéra v Senáte sa snažili jeho odchodu do poslednej chvíle zabrániť, ich návrhy však ostatní zákonodarcovia zamietli, na čo predseda komory Pietro Grasso vyhlásil "anulovanie" Berlusconiho mandátu za schválené. Jeden zo senátorov pritom expremiéra prirovnal k juhoafrickému bojovníkovi proti apartheidu Nelsonovi Mandelovi a ďalší dvaja sa počas rokovania takmer pobili. Mnohí členovia Berlusconiho strany prišli na zasadnutie v čiernom oblečení. 

Konanie proti Berlusconimu, ktorý bol členom parlamentu nepretržite od roku 1994, sa na pôde Senátu začalo ešte v septembri a návrh na jeho vylúčenie začiatkom októbra odsúhlasil špeciálny výbor zložený prevažne z jeho ľavicových protivníkov. Odvolací súd v Miláne medzitým expremiérovi zakázal výkon verejných funkcií na dva roky v súvislosti s daňovými únikmi. Za tie by mal navyše po strate imunity stráviť rok vo väzení, čo si však vzhľadom na vysoký vek odpyká formou verejnoprospešných prác. Berlsuconiho staronová strana Forza Italia (Taliansko do toho) v súvislosti s jeho vylúčením v utorok oznámila svoj odchod do opozície, vláda premiéra Enrica Lettu sa však môže naďalej opierať o podporu bývalých Berlusconiho spolustraníkov, ktorí medzičasom v parlamente vytvorili novú frakciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies